Sremiški vinogradniki so orjaški klopotec postavili že tretjič, tokrat na turistični kmetiji Dular. Foto: Goran Rovan
Sremiški vinogradniki so orjaški klopotec postavili že tretjič, tokrat na turistični kmetiji Dular. Foto: Goran Rovan
Vetrnice klopotca merijo v premeru kar štiri metre. Foto: Goran Rovan

Gre za enega največjih klopotcev v Sloveniji, saj njegove vetrnice merijo v dolžino kar štiri metre. Vetrnice so pripete na os lesenega ohišja, ki s pomočjo vetra z lesenimi kiji udarja ob desko. Po naročilu sremiškega društva vinogradnikov so ga izdelali v Murski Soboti. Prvo leto so ga postavili na Sremiču, drugo v Kremenu, letos pa so ga postavili že tretjič v Kostanjku.

Na ta način vinogradniki obujajo tradicijo in varujejo svoje vinograde, hkrati pa oznanjajo začetek trgatve. Sremiški vinogradniki želijo s tem širiti tudi vinsko kulturo in pridobiti nove člane. Zdaj jih je v društvu že okoli 130. Letos so uspešno izpeljali že 19. Praznik vina ob bizeljsko-sremiški cesti, se pa že pripravljajo na organizacijo jubilejnega 20. praznika, ki ga bodo pripravili spomladi prihodnje leto.

Društvo vinogradnikov Sremič je bilo ustanovljeno leta 1995, zdaj pa ga vodi novi in prizadevni predsednik Jože Kodela. Njihovi člani pridelujejo vina z geografskim poreklom - zaščitena beli in rdeči bizeljčan PTP, poleg tega pa na tem območju lepo uspevajo še modra frankinja, žametna črnina, laški rizling, sovinjon, šardone in druge sorte.

Klopotec bo ob vetrovnem vremenu odganjal ptice, po tradiciji pa bodo klopotčevo pesem lahko poslušali najpozneje do martinovega, ko ga bodo sneli in shranili, saj ga bodo čez leto dni ponovno postavili na novi lokaciji.

Za MMC Goran Rovan