V novi stavbi knjižnice na Muzejskem trgu, ki so jo odprli leta 2010, so pod skupno streho združili vse celjske oddelke in večino gradiva postavili v prosti pristop. Foto: Osrednja knjižnica Celje
V novi stavbi knjižnice na Muzejskem trgu, ki so jo odprli leta 2010, so pod skupno streho združili vse celjske oddelke in večino gradiva postavili v prosti pristop. Foto: Osrednja knjižnica Celje
V letu 2016 je Osrednja knjižnica Celje počastila tri eminentne jubileje: 110 let javnega knjižničarstva v Celju, 70 let ustanovitve Študijske knjižnice na Muzejskem trgu in 40 let delovanja Domoznanskega oddelka, je mogoče prebrati na spletni strani ustanove. Foto: Osrednja knjižnica Celje

Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica knjižnice Polona Rifelj, so lani zaznali tudi večji obisk. Knjižnico je tako obiskalo 432.028 ljubiteljev knjige, kar je 7,9 odstotka več kot leta 2015.

Rezultati so zelo spodbudni, saj je bil trend izposoje knjig v Sloveniji in v tujini v preteklih letih obrnjen navzdol, je povedala Polona Rifelj. Po njenih besedah si je povprečen član lani v Osrednji knjižnici Celje izposodil 110 enot gradiva, knjižnico pa je obiskal 27,6-krat, od tega zaradi izposoje na dom 10,4-krat.

V oddelek v Celju se je lani vpisalo 2.537 novih članov, kar je skoraj štiri odstotke več kot v letu 2015. Članstvo pa je naraslo v vseh enotah Osrednje knjižnice Celje.

Dobro sodelovanje z izobraževalnimi ustanovami
Pozitiven podatek novovpisanih članov je odraz dobrega sodelovanja z nekaterimi srednjimi in visokimi šolami, predvsem Gimnazijo Celje center in Visoko zdravstveno šolo Celje, ki že drugo leto zapored svojim dijakom in študentom ponudijo vpis v knjižnico ob začetku šolskega leta.

V letu 2016 je vpis v knjižnico ponudil tudi Visokošolski zavod Fizioterapevtika. "Prav tako že več let zapovrstjo zavzeto izvajamo projekt Rastem s knjigo za sedme razrede osnovnih šol in za prve letnike srednjih šol, tradicionalno pa vsako leto na dan knjige brezplačno podarimo vpis vsem novim članom," pravi Polona Rifelj.

Pester program tudi v prihodnje
Skupno je celjska knjižnica lani organizirala 291 dogodkov in prireditev za vse generacije, 390 biblio-pedagoških ur, ki se jih je udeležilo skupno 38.270 obiskovalcev, kar je štiri odstotke več kot v letu 2015, ko je bil obisk 36.840. V letu 2016 je knjižnica kupila 11.426 enot tiskanega gradiva in 432 e-knjig. Bralcem pa trenutno ponuja 877 naslovov e-knjig.

Letos knjižnica pripravlja predstavitev del Johanna Gabriela Seidla, avstrijskega arheologa, pesnika, pisatelja in dramatika, ki je v letih 1829-1840 poučeval na celjski gimnaziji. Knjižnica bo sodelovala tudi v projektu Nacija, jezik in identitete na spodnještajerskih razglednicah, poleti pa bo skupaj z Mestno knjižnico in čitalnico v Pulju pripravila gostovanje razstave Pulj pred prvo svetovno vojno, ki jo je pripravila knjižnica v Pulju in bo v Osrednji knjižnici Celje na ogled od junija do septembra.

Domoznanski oddelek knjižnice bo sodeloval tudi pri izdaji monografije o občini Laško, ki bo izšla ob 790-letnici trških pravic in 90-letnici mestnih pravic Laškega.