Štajerska
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
Dom upokojencev ob dolinski cesti v koprskem predelu Olmo. Foto: Radio Koper
Dom upokojencev ob dolinski cesti v koprskem predelu Olmo. Foto: Radio Koper

Dodaj v

Na Ptuju (za zdaj) proti odcepitvi koprske enote doma za upokojence

Koprska enota deluje od leta 2013
19. september 2017 ob 12:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Svet Doma upokojencev Ptuj ne podpira "odcepitve" koprske enote na Olmu in njeno priključitev h koprskemu domu na Markovcu. Zadnjo besedo ima država oz. ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

O prenosu upravljavske pravice koprske enote ptujskega doma za upokojence na Obalni dom upokojencev Koper so se pogovarjali na pristojnem ministrstvu, a je bil dogovor, da o takšnem sklepu odločata sveta obeh zavodov. Na Ptuju so razpravo opravili sinoči, člani sveta niso bili enotni glede prenosa pravice. "Danes sem proti temu, da Koper gre. Čisto računsko – da, celo super, ampak ne gledam tako. Dejansko se mi zdi, da to ni prav, zdaj razpravljati o tem, ali je bila zgrešena investicija, pa je vseeno. Če pa nas bodo postavili pred dejstvo, pa tako ali tako ne moremo nič, ampak bom imel pri sebi čisto vest," je svoj pogled razložil član sveta Oton Mlakar.

Rozalija Ojsteršek se je strinjala, da prenos zanjo ne pride v poštev. "Ne moremo tako velike investicije kar prenesti, saj to je bil denar oskrbovancev iz stare ptujske občine. Pri kakovosti bivanja ne sme biti razlike med tem, kako je na Ptuju in kako v Kopru. Za to imamo strokovni kader in bo po potrebi pač vsak dan treba iti v Koper, da se nekatere stvari uredijo," argumente, da bi bilo po odcepitvi oskrbovancem boljše, zavrača Ojstrškova.

"Če v Ljubljani ugotovijo ali ocenijo, da je to dobro ali pa boljše za stanovalce in če to pomeni, da nikoli več ne bo zmanjkalo kruha, potem naj se to naredi. Drugače pa naj pustijo stvari pri miru," poudarja Franc Kodela, ki tako odgovornost za morebitno odcepitev koprske enote pripisuje resornemu ministrstvu. Tudi Kodela pretiranih zadržkov do odcepitve ni imel.

Prenosu upravljanja pa so zelo naklonjeni zaposleni v koprski enoti. Njihova predstavnica Lavra Babič Rihter je na sinočnji seji sveta zavoda predstavila razmere v koprski enoti, za katere menijo, da bi se izboljšale, če bi ptujski dom svojo enoto prepustil Obalnemu domu upokojencev Koper. "Slabo je to, da smo delavci zdaj zelo obremenjeni, da nas je dnevno v domu premalo. Novih delavcev ni, mi jih moramo nadomestiti, dom pa imamo poln. Potrebe po oskrbi se večajo, zdravstveno stanje stanovalcev se pogosto poslabša v kratkem času in takrat je potreba, da smo zraven, delavcev za to pa ni. To pomeni, da so tudi stanovalci nezadovoljni, ker niso oskrbljeni tako, kot je treba," povzema Rihterjeva, ki še dodaja, da je bolje odcepitev izvesti zdaj kot pa takrat, ko bo prepozno.

Sin nekdanje direktorice verbalno napadel člana sveta
Svetniki na koncu prenosa niso podprli, pripravljeni pa so se o tem v prihodnje pogovarjati s pristojnim ministrstvom. Tokratno sejo sveta zavoda je zaznamoval tudi manjši incident, ko je sin nekdanje direktorice Dejan Dokl verbalno napadel enega izmed članov sveta. Ker se ni umiril, je posredovala policija. Seja sveta zavoda je bila za kratek čas prekinjena.

Kot je poročala STA, so direktorica in nekateri člani sveta izrazili prepričanje, da je krivda za morebitne slabe razmere na strani vodstva enote, saj informacije o domnevnem pomanjkanju hrane do Ptuja niso prišle, pa tudi sicer imajo nabavo urejeno na povsem enak način in pri istih dobaviteljih kot na Ptuju.

Koprska enota na Olmu premore 150 postelj, deluje pa od leta 2013. Ptujski zavod, ki je v lasti države, je zanj brez pomoči ministrstva odštel več kot šest milijonov evrov lastnega denarja. Nekdanja direktorica ptujskega doma Kristina Dokl je naložbo upravičevala z dejstvom, da v njihovi regiji gradnja domov ni več potrebna, potem ko so sami že pred tem zgradili tudi enoti v Juršincih in Kidričevem ter povečali zmogljivosti na Ptuju. Ministrica je leta 2015 Doklovo zaradi domnevnih nepravilnosti v poslovanju razrešila. Neprofitni zavod je v zadnjih letih njenega vodenja ustvaril več kot 11 milijonov evrov presežka, po mnenju njenih kritikov predvsem na račun previsokih plačil uporabnikov, je še poročala STA.

K. T., Danijel Poslek, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
blef
# 19.09.2017 ob 12:55
Tak je je, ko se zamenja sposobne.

Morali bi že vedeti, da lenuhi v firmi imajo vedno čas za iskanje " nepravilnost " , sami pa seveda le teh ne delajo, saj ne delajo, razen z jezikom.

So pa sedaj vodilni kar hitro zapravili "nepravilno pridobljena sredstva", sedaj pa jok in stok.
ipad
# 19.09.2017 ob 12:33
tole z razreštivijo stare direktorice mi ne bo nikoli jasno. odstavljena bila, ker je ustvarila nepremičninski imperij iz lastnih sredstev. oskrbovancem v domu na ptuju prav nič ne manjka na ta račun. Imajo bazen, fitnes, savne, marmor od stropa do tal.
enako s tem v kopru, bajta čist nova. to da pa ni hrane pa je zgolj in samo kuharjeva krivda, saj mora sam ocenit kok in česa rabi.
Bivši uporabnik
# 19.09.2017 ob 12:54
Privatna lastnina in skrb za sočloveka nista združljiva. Kjer imamo privatno lastnino se takoj pojavijo vse negativne plati neoliberalizma: pohlep, pomanjkanje empatije, okoriščanje.

To področje je še posebej občutljivo in zato bi morala država strogo regulirat delovanje tovrstnih subjektov, da bodo v interesu javnosti - ne pa v korist peščice bogatašev!
IsoGrifo
# 19.09.2017 ob 13:06
V Kopru je vsekakor treba narediti korak naprej, saj je bivanje v tem domu vse prej kot prijetno!
OTC
# 20.09.2017 ob 09:05
Nebuloze pa take. Drzavno je drzavno. Prikljucit dom koprskemu, ustvari prihranek cez noc pri kuhinji, potnih, delovnem casu in gotovo. Takih odlocitev svet delavcev ne bi smel obravnavati. Kako bos uspesno upravljal 200 km oddaljeno enoto? Dvignes stosek rezije, ki ga placajo upokojenci.
Skippy
# 19.09.2017 ob 13:52
Kjer imamo privatno lastnino se takoj pojavijo vse negativne plati neoliberalizma: pohlep, pomanjkanje empatije, okoriščanje.

Povej to delavcem v luki, pa na pošti, pa vsem tistim nekaj 10.000 zaposlenih, ki so propadli v državnih firmah ...
Kazalo