Na dražbi je bilo skoraj 2.300 hlodov. Foto: Andreja Gradišar
Na dražbi je bilo skoraj 2.300 hlodov. Foto: Andreja Gradišar

Lastniki večinoma slovenskih gozdov so na 10. jubilejni dražbi vrednejših lesnih asortimentov, ki je od konca januarja potekala v Slovenj Gradcu, ponudili 2.295 hlodov. Ponudbe je letos oddalo petindvajset kupcev, ki so prihajali iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije in iz Hrvaške.

Najvišjo ceno pa je dosegel hlod gorskega javorja, in sicer kar dobrih 12.300 evrov za hlod, ki je bil posekan v savinjskih gozdovih. Sreča se je nasmehnila gozdarju Lojzetu Gluku, ki je drevo ocenil za mogočo dobitno kombinacijo. "In ko sem zagledal ta javor, sem vedel v tistem trenutku, če vidite, kako je debel ta hlod in kako je bil lepo raven, sem vedel, da lahko na dražbi dobimo kaj več," je dejal Gluk.

Največ kubikov razstavljene hlodovine bo šlo k sosedom. In kaj vse bo v Avstriji nastalo iz slovenske hlodovine. "Večji del gre za rezan les, elemente, najboljši hlodi, kar smo jih kupili, pa grejo potem za furnir," pravi Marko Smrtnik, kupec iz Avstrije. Od 20 odstotkov slovenskih gozdov, kolikor jih je še v državni lasti, pa se je v vseh teh letih na dražbi znašlo samo nekaj vrednejših kosov hlodovine.

Dražbo sta letos prvič dopolnila še strokovna konferenca na temo dvig dodane vrednosti slovenskemu lesu in razstava dijakov lesarskih programov z naslovom Dotik lesa.

Na dražbi je bila tudi ekipa Radia Slovenija

Velika dražba lesa v Slovenj Gradcu
Velika dražba lesa v Slovenj Gradcu