Nekdanja šola bo dobila novo podobo. Foto: Radio Koper
Nekdanja šola bo dobila novo podobo. Foto: Radio Koper

Nekdanja šola na Livku bo dobila novo podobo. V pritličju bo čajna kuhinja, prostor za razstave z infotočko in prostor za športne dejavnosti, v zgornjih nadstropjih pa bodo prostor za medgeneracijsko druženje, e-točka, prostor za arhiviranje dokumentacije in pisarne za potrebe društev.

Za Livek je to velika pridobitev, a pred kratkim so nedaleč stran odprli prenovljeno Nježno hišo (na drugi fotografiji). Ta je kulturni spomenik lokalnega pomena, a zaklenjena zdaj sameva.

"Prav dokončno se še nismo odločili, kako bomo to opravljali. Sami veste, da je malo težav s financiranjem dodatnih zaposlitev, tudi prepovedane so, ampak upam, da bomo to prijavili na neki projekt javnih del, tako da bi dobili enega človeka, ki bi skrbel za to hišo," je povedal kobariški župan Robert Kavčič.

Za obnovo Nježne hiše so odšteli 240.000 evrov, 120.000 jih bodo dobili povrnjenih iz evropskih skladov.

Večjih naložb letos kobariška občina ne načrtuje. Poleg šole na Livku bodo uredili igrišče na Svinem, igrišče in skupni objekt Drežniških Ravnah ter parkirišče na vstopnem mestu v Triglavski narodni park pod planino Kuhinja.

"Smo pa prihranili več kot 50.000 evrov za projekt biomase," je poudaril Kavčič. Z lesno biomaso bi lahko v Kobaridu ogrevali vrtec, šolo in knjižnico, saj so ti objekti blizu obrtne cone.