Fištravec sporoča, da je proračun kratkoročno osušen zaradi izpadlega davka na nepremičnine. Foto: BoBo
Fištravec sporoča, da je proračun kratkoročno osušen zaradi izpadlega davka na nepremičnine. Foto: BoBo
Stojan Auer
Auerja je zanimalo, kaj pri določenih občinskih poslih počnejo določena zasebna podjetja. Fištravec mu je odgovore obljubil pisno. Foto: BoBo

Župan Andrej Fištravec ter direktor mestne uprave Marko Žula sta na seji mestnega sveta zatrdila, da je občinska blagajna s kreditom spet v celoti likvidna, posojilo pa je bilo najeto pod zelo ugodnimi obrestnimi pogoji. Zagotavljata, da ga bo MOM brez težav vrnil.

Začasne likvidnostne težave so se pojavile zaradi padca nepremičninskega davka ter države, ki ni imela pripravljenega alternativnega scenarija.

Po trditvah Fištravca je MOM iz tega naslova pričakoval 13 milijonov evrov prihodkov, po padcu zakona pa so bili novi zamiki prilivov.

Žula je ocenil, da imajo tudi vse druge občine podobne težave, saj proračunski vir iz nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki je ostal v veljavi, ni bil realiziran tako hitro kot običajno.
Konec leta še dolgoročni kredit
"Kredit bomo brez težav vrnili, saj je po urgenci na davčni upravi ta pospešila postopke za izdajo odločb o plačilu nadomestila, prva plačila pa bodo stekla v dveh mesecih. Takrat bomo tudi lahko vrnili likvidnostni kredit," je zagotovil Žula in dodal, da bodo dolgoročni kredit, ki so ga predvideli že v proračunu, najeli šele konec leta, o njem pa se bo najprej podrobneje seznanil tudi mestni svet.

Reševanje športnega centra
Svetnike je danes zanimalo še nekaj stvari v zvezi z najbolj vročimi temami v mestu, med drugim tudi o reševanju Športnega centra Pohorje. Odgovora na vprašanje, koliko bo reševanje sicer zasebnega podjetja stalo občino in občane, svetnik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Primož Juhart ni prejel, čeprav je župan Fištravec dejal, da bo morda na koncu celo dobiček. Hkrati pa je svetniku zagotovil, da MOM nima seznama podjetij, ki jih bo reševal na podoben način, saj so bile razmere v omenjenem podjetju specifične.
Zakaj je zraven podjetje Nipa
Prvega moža omenjene liste Stojana Auerja je zanimalo, zakaj se je mestna uprava ŠC Pohorje odločila reševati preko podjetja Nipa. To je namreč hčerinsko podjetje Nigrada, ki je le delno v občinski lasti, obenem pa je za dokapitalizacijo poskrbelo povsem javno podjetje Mariborski vodovod. Fištravec je Auerju obljubil pisni odgovor.

Istega svetnika je zanimalo tudi, kaj se dogaja pri reševanju zapleta z delom prostorov na mariborski avtobusni postaji, ki jih je občina pred časom dodelila zasebnemu prevozniku Arrivi. Po mnenju dela svetnikov je bilo s tem oškodovano premoženje občine, nedavno pa je tretje pravno mnenje Inštituta za gospodarsko pravo pokazalo, da avtobusni prevoznik ne morebiti lastnik prostorov, ampak je to lahko le občina ali država.

Žula je povedal, da so na zahtevo mestnega sveta na nedavni izredni seji pristojnim organom predali celotno gradivo z dopisom, naj ugotovijo, ali je bilo v postopkih dejansko oškodovano javno premoženje in ali je zato morda potreben kazenski pregon.

Župan je ob tem še dodal, da so novo pravno mnenje sicer že preučili, a je treba dejansko stanje še ugotoviti, tega pa ne morejo storiti zgolj na podlagi pravnega mnenja. Slednje namreč ugotavlja, da bi bila lahko lastnika spornega dela avtobusne postaje mestna občina ali država.