Študenti so protestirali s himno in plakati. Foto: MMC RTV SLO
Študenti so protestirali s himno in plakati. Foto: MMC RTV SLO
Protest mariborskih študentov

Vodstvo univerze je pred dnevi fakultetam poslalo dopis, da bodo programe nadaljevanja bolonjskega študija izvedli le, če se zavežejo, da ne bodo porabili več sredstev, kot jim jih je dodeljenih, zaposleni pa bodo dobili le osnovno plačo. Zaposleni na sedmih fakultetah, ki so lani poslovale negativno, so morali do petka podpisovati izjave o izpolnjevanju obveznosti ne glede na višino plačila.

To je sprožilo veliko nezadovoljstvo med zaposlenimi, ki so opozarjali, da tako podpisujejo "bianco menico" za neplačano delo. S takim načinom se ne strinjajo tudi študenti treh fakultet, ki so pripravili protest.

Rektor: To je zelo racionalen sklep
A rektor univerze Rebolj izpostavlja, da je velika večina fakultet - razen ene - izjavo podpisala brez "dramatiziranja". Prepričan je, da je treba zagotoviti, da se bodo razpisani programi tudi v celoti izvedli v okviru finančnih sredstev, ki jih bodo v ta namen dobili. "To je zelo racionalen sklep, ki tudi zagotavlja študentom, da bodo tisto, v kar se bodo vpisali, tudi dokončali," je dejal.

Ob tem pa se zavzema, da je treba visokemu šolstvu in znanosti zagotoviti več denarja oziroma celotna sredstva, zagotovljena z amandmajem k letošnjemu proračunu v višini 16 milijonov evrov in ne polovica, kolikor je temu področju prejšnji minister "samovoljno namenil". Zato je v torek ob srečanju z ministrom za izobraževanje Jernejem Pikalom apeliral, naj znanosti nameni večji delež.

Prorektor za študentska vprašanja Robert Presker pa je protest študentov razumel predvsem kot logično posledico akutnih težav, v katerih se je univerza znašla zaradi nerazumnih rezov v njeno financiranje.

Protest mariborskih študentov