Na univerzi v Mariboru bodo preiskali, kaj je za obtožbami. Foto: BoBo
Na univerzi v Mariboru bodo preiskali, kaj je za obtožbami. Foto: BoBo
Tajnik mariborske univerze ostal brez službe

Po Lorenčičevih besedah ima zgodba korenine v hudih nepravilnostih in zlorabah položaja, ki so se na rektoratu univerze začele dogajati v času rektorja Ivana Rozmana in glavnega tajnika Boštjana Brumna. Vrh pa so dosegle z afero, ko so vpleteni prek med seboj povezanih podjetij oškodovali državo, je navedel Lorenčič.

Poudaril je, da so vsi poskusi razčiščevanja teh nepravilnosti takoj zatrti z diskreditacijo, glavno vlogo pa da odigrajo ljudje, ki so stična točka s tedanjo ekipo in so še vedno na pomembnih mestih na rektoratu, je zapisal in dodal, da se v tem skrivajo tudi razlogi za napade nanj.

Prepričan je, da sta bila pri tem zlorabljena tudi sindikata univerze, ki sta prek medijev povzročila pritisk za njegov odstop in s tem prekinitev preiskovanja zanje obremenjujočih zadev.

Dodal je, da se to ne dogaja prvič in da je bil že v preteklosti degradiran in premeščen, ker je opozarjal na nepravilnosti. "Poštenje je v tej deželi nevarna in nezaželena zadeva," je še zapisal Lorenčič.

Manipulacije in iskanje sovražnikov
Na Lorenčičevo pisanje so se v javnem pismu odzvali tudi Brumen, Mitja Kotnik - nekdanji vodja kabineta mariborskega rektorja - in Rozman. Obtožili so ga manipulacije, osebne diskreditacije in iskanja zunanjih sovražnikov.

"S tezo, da je g. Teodor Lorenčič pravičnik, borec za resnico, zgled etike in kulturnega obnašanja, bo težko prepričal kogar koli, ki je z njim imel kakršen koli službeni opravek v zadnjega pol leta ... Glede univerzitetne hobotnice in obtožbe, da smo oškodovali javna sredstva, je treba pojasniti zgolj to, da niti organi pregona v vseh teh letih niso zaznali oškodovanja javnih sredstev," so med drugim še zapisali.

Tičar je Lorenčiču preklical pooblastila za opravljanje funkcije glavnega tajnika univerze, potem ko so mu zaposleni na univerzi očitali zlorabo položaja in tudi spolno nadlegovanje.

Tajnik mariborske univerze ostal brez službe