Večina belokranjskih kampov v teh dneh sameva, tudi Kanu kamp v Radencih Foto: Goran Rovan
Večina belokranjskih kampov v teh dneh sameva, tudi Kanu kamp v Radencih Foto: Goran Rovan
V kampu Kolpa v Vinici se lahko pohvalijo, da imajo nove glinene sobe Foto: Goran Rovan
Letos so se v Kolpi kopali le redki, v teh dneh le najbolj pogumni Foto: Goran Rovan
Ob Kolpi katastrofalna sezona

Deževno in hladno poletje je tudi v kampih ob reki Kolpi skrčilo število gostov. V teh dneh so nekateri kampi celo brez njih. Tudi tisti gostje, ki so le prišli, so potem zaradi dežja kmalu pobegnili domov. V večini belokranjskih kampov tako katastrofalne sezone ne pomnijo in samo upajo, da se kaj takega ne bo nikoli ponovilo. V zadnjih dvajsetih letih se je namreč ta oblika turizma ob Kolpi zelo razvila, mnogi pa vanj še vedno vlagajo vse, kar s to dejavnostjo sploh lahko zaslužijo.

V Kanu kampu v Radencih v teh dneh ni nobenega šotora, nobenega avtodoma, zgolj ena družina, ki se je nastanila v novih lesenih hišicah, ki pa tudi ne bo ostala dolgo. In tako je že skoraj vse poletje, ugotavlja lastnik kampa Martin Lindič in dodaja: "20 let že imamo ta kamp, vendar tako slabe sezone še nismo imeli. V primerjavi z lansko lahko rečem, da imamo zgolj okoli 20 odstotkov gostov. Sploh pri čolnarjenju je izposoja čolnov in raftov povsem presahnila, voda je namreč visoka, zaradi slabega vremena se hitro shladi, tako da se le redki odločijo za spust po Kolpi. Tudi ko se čez nekaj dni ogreje, je naslednji dan takoj dež, tako da ni tistih, ki bi najeli naša plovila."

Lindič zatrjuje, da je izpad v kampu kar 80-odstoten, še huje pa je pri izposoji čolnov in raftov, vsaj v primerjavi s preteklim letom, ko so bili pogoji za čolnarjenje ugodnejši. Bistveno manj gostov je bilo letos tudi drugih kampih, tudi v kampu Podzemlju. Petra Pešelj, vodja kampa pravi: "Obisk je vsaj za 60 odstotkov manjši v primerjavi z lanskim, in to predvsem zaradi vremena. Upamo, da se takšna sezona ne bo nikoli ponovila. Poleg tega nas je pred dnevi še zalilo, saj obcestni jarki niso bili sposobni odvesti tako obilnih padavin, kot so se zlile v kratkem času na naše kraje. K sreči večje škode nismo utrpeli, ne mi ne naši gostje, smo pa morali nekatere preseliti v hotel v Metliki."

Tudi kampisti se vse poletje pritožujejo zaradi slabega vremena. Anton Volčič iz Kranja sicer v kampu vztraja tudi te dni, je pa letos že večkrat pobegnil domov. Svoje opažanje letošnje sezone strne takole: "Padalo je, kot bi bili v tropskih krajih, tako da si prisiljen oditi domov. Ker pa imava z ženo pavšal tukaj v Podzemlju, ga skušava čim več izkoristiti. Vendar se kljub temu letos še nisem kopal v Kolpi, zame je premrzla. Letos je ohlajanje v Kolpi res prava znanstvena fantastika."

Edini, ki pravijo, da le ni tako katastrofalno, so v kampu Kolpa v Vinici. Njihovi gostje se namreč radi vračajo, res pa je, da so letos ostajali nekoliko manj časa. Špela Kadunc, hči lastnika kampa, boljši obisk kot v drugih belokranjskih kampih pripisuje temu, da vsa leta precej vlagajo v kamp. "Glede na to, da se trudimo, vlagamo v kamp, smo prijazni naravi, uporabljamo naravne materiale in se trudimo biti eko, se mi zdi, da se nam to vsako leto obrestuje. Poleg tega se naši gostje radi vračajo. Nekaj k prepoznavnosti pripomore tudi Schengenfest. Letos smo spet naredili nekaj novega, tako smo dokončali glinene sobe, kar je zagotovo zanimiva novost, tako da tudi ta privablja nove goste."

V kampu Kolpa so lani všečno obnovili sanitarije, letos pa so poleg mobilnih hišic gostom ponudili še kolesarske vile, kot so jih poimenovali. V njih imajo glinene sobe. Te so v teh hladnih dneh prijetno tople, v vročih dneh pa je bilo v njih prijetno hladno.

Za MMC Goran Rovan

Ob Kolpi katastrofalna sezona