Težave šempetrskega urgentnega centra bodo izpostavili na prihajajočem srečanju z nacionalno koordinatorico za urgence. Foto: Mojca Dumančič
Težave šempetrskega urgentnega centra bodo izpostavili na prihajajočem srečanju z nacionalno koordinatorico za urgence. Foto: Mojca Dumančič


Na šempetrski urgenci imajo od srede januarja, ko se je v modro-zeleni sektor preselila tudi dežurna služba iz novogoriškega zdravstvenega doma, odprta vsa delovišča, vendar je začetnih težav še vedno veliko. Pričakovano se je povečalo število obravnav predvsem na področju bolezni in v urgentnih ambulantah drugih strok, vendar so številke le previsoke.

"Predvsem nas skrbi to, da ljudje za skoraj nenujna stanja v dopoldanskem in popoldanskem času ne iščejo v zadostni meri pomoči pri svojih izbranih zdravnikih, ampak se obračajo kar na urgentni center," je pojasnila Dunja Savnik Winkler, strokovna vodja bolnišnice.

Delo v enoti za hitre preglede še ni ustrezno organizirano. Dežurnega zdravnika v nočnem času, ob koncih tedna in čez praznike pa neprekinjeno, 24 ur na dan, zagotavlja Zdravstveni dom Nova Gorica. Težava je dnevni turnus na urgenci, ker jim ministrstvo za zdravje tega programa ne priznava, pojasnjuje direktorica Petra Kokoravec: "Tega nismo imeli tudi v prejšnjem sistemu in nimamo ga zdaj. Ministrstvo ga ni predvidelo, programa nam niso priznali. Pa tudi če bi nam ga, moram priznati, da ta trenutek pravzaprav niti nimamo kadra, ki bi tam lahko delal."

Bolnišnica skuša premostiti težave z začasnim zaposlovanjem mladih zdravnikov, dokler urgentnih še ni, je povedala direktorica Nataša Fikfak.

Takšne in podobne zaplete imajo tudi v drugih urgentnih centrih in jih bodo izpostavili na bližnjem srečanju z nacionalno koordinatorico za urgence.