Tomos se danes osredotoča predvsem na manjše serije. Foto: BoBo
Tomos se danes osredotoča predvsem na manjše serije. Foto: BoBo

Oktobra leta 1954 je tedanja slovenska vlada sprejela odločitev o gradnji tovarne Tomos. Čeprav bi po prvotnih načrtih morala stati v Sežani, so jo kmalu preselili v Koper, kjer se je v naslednjih desetletjih razvila v giganta z več kot 3.500 zaposlenimi. 60 let pozneje je Tomos le še bleda senca nekdaj sila uspešne blagovne znamke, ki je bila sinonim slovenskega znanja in razvoja.

Tomos nas je namreč spremljal vsepovsod. Na cesti, v vodi, gozdu, na smučeh. Tomos je bil nekakšen sinonim uspešnosti povojnega gospodarstva v Sloveniji. Tomosovi izdelki so bili po večini plod domačega znanja, ki smo ga razvijali v razvojnem inštitutu. Ta je bil eden najbolj priznanih v Jugoslaviji, se spominja inženir Tomaž Kunst.
Zlato obdobje za Tomos je bilo v 60. in 70. letih preteklega stoletja, nato pa je prišel razpad Jugoslavije in propad največjega trga tovarne, pa tudi tovarna je zaspala na lovorikah. Kmalu konkurenci ni več uspela slediti in v lasti Hidrie je danes Tomos le še bleda senca nekdanjega velikana. Približno 25 zaposlenih še vedno sestavlja zimzelene avtomatike, katerih sestavne dele izdelujejo v tujini.

Je pa Tomosova blagovna znamka še vedno sinonim za kakovost, kar bi morali bolje izkoristiti, so se strinjali vsi sogovorniki.
Več si oglejte v spodnjem videoprispevku.

Legendarni Tomos praznuje 60 let
Legendarni Tomos praznuje 60 let