Kamniška godba. Foto: Miro Štebe
Kamniška godba. Foto: Miro Štebe
Kamniška godba. Foto: Miro Štebe

V zapiskih iz daljnega leta 1848 so prvič omenjeni kamniški godbeniki, vojaški veterani nadvojvode Rudolfa, ki so okrog sebe zbirali nadarjene mlade glasbenike, pripravljene sodelovati pri godbi. Mesto Kamnik je njihovo dejavnost rado podpiralo, saj je bila godba v tistih časih sestavni del vseh javnih prireditev, še zlasti, če je šlo za narodno buditeljstvo.

V počastitev visokega jubileja so kamniški godbeniki pripravili kar tridnevno slavje, ki so ga začeli v petek, 31. maja, s slavnostnim koncertom in svečano akademijo. Poleg številnih Kamničanov in drugih ljubiteljev godbe so se je udeležili tudi številni ugledni gostje, med drugimi tudi predsednik Državnega zbora RS Janko Veber.

Kamniško godbeno tridnevje so nadaljevali v soboto, ko so obudili spomin na nekdanje čase in pripravili veliki zabavni koncert z naslovom Veselo v Kamnik. Prireditev, kakršne so včasih že pripravljali, bi morala potekati na prostem, vendar so jo morali zaradi dežja preseliti pod šotor, vseeno pa je bil koncert, na katerem so poleg Mestne godbe nastopili tudi kamniške mažoretke in deset prijateljskih glasbenih skupin, zelo dobro obiskan.

Nekakšen višek praznovanja pa je bilo nedeljsko srečanje 12 godb, ki so s svojimi nastopi v povorki navdušile Kamničane in številne obiskovalce. Godbe so se najprej "sprehodile" čez Šutno, na Glavnem trgu pa jim je vsem skupaj, da so zaigrali nekaj skladb, kar z gasilske avtolestve dirigiral dirigent kamniške Mestne godbe Martin Dukarič. Sledil je koncert posameznih godb pod šotorom na Trgu prijateljstva, nato pa se je tam začelo prijetno prijateljsko druženje vseh ljubiteljev godbe.

Ocenjujejo, da tako veličastnih glasbenih nastopov Kamnik že dolgo ni doživel.