Prvo županovo vino brežiške občine je traminec. Foto: Goran Rovan
Prvo županovo vino brežiške občine je traminec. Foto: Goran Rovan
Vinogradniki so za svoja najbolje ocenjena vina prejeli priznanja. Foto: Goran Rovan

Na uradni razglasitvi rezultatov 1. ocenjevanja vin brežiške občine, ki sta ga v brežiški mestni hiši pripravila Občina Brežice in Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, so pridelovalcem najbolje ocenjenih vin podelili zaslužena priznanja. Razglasili pa so tudi prvo županovo vino.

Komisija je prejela 245 vzorcev vin iz občine Brežice, 111 vzorcev vin s štajerske in 134 vzorcev z dolenjske strani, med katerimi je bilo 33 vzorcev izločenih. Ocenjevanje, ki sta ga organizirali Društvo ljubiteljev bizeljčana in Društvo vinogradnikov Dolina-Jesenice, je potekalo 18. oktobra lani na Kmečkem turizmu Črpič-Svetnik v Gaju pri Veliki Dolini, in to v dveh ločenih komisijah, ki sta jih vodila Peter Gregl in Slavko Bizjak. Predsednik Društva vinogradnikov Dolina-Jesenice Slavko Bizjak je ob tem povedal, da so zelo veseli, da se je toliko vinogradnikov odločilo za sodelovanje pri tem ocenjevanju, in da upa, da bo tako tudi v prihodnje.

Ocenjevanje vin in razglasitev najboljših vin brežiške občine je sklep projekta "Vrata turizma destinacije Posavje", katerega cilj je bil turistom pobližje predstaviti Posavje in mesto Brežice, skupaj z lokalnimi pridelovalci hrane in vin. Ker pravilnik za izbor županovega vina zaradi časovne stiske ni bil vnaprej pripravljen, je županovo vino izbral kar sam župan brežiške občine Ivan Molan, ki se je prej seveda tudi posvetoval s sodelavci v kabinetu in na občini. Tako so izbrali vino, ki je na tokratnem ocenjevanju dobilo največ točk. In to je bil traminec, suhi jagodni izbor, letnik 2007 Blaževa gorca, ki ga je pridelal Martin Kovačič.

Ocenjevanje in izbor županovega vina, ki po mnenju organizatorjev naj ne bi bila preveč tekmovalnega značaja, ampak bolj promocija in možnost sodelovanja ter razvijanja kakovosti, naj bi od zdaj postala tradicionalna. Zato so društva vinogradnikov že pozvali, da skupaj pripravijo pravilnik, saj bi radi ocenjevanje opravili že v mesecu maju.

Za MMC Goran Rovan