Ljubljanski župan je napovedal, da bo počakal na dokončne sodbe in ob tem izčrpal vse pravne možnosti. Trdi tudi, da MOL ni bil oškodovan. Foto: BoBo
Ljubljanski župan je napovedal, da bo počakal na dokončne sodbe in ob tem izčrpal vse pravne možnosti. Trdi tudi, da MOL ni bil oškodovan. Foto: BoBo
Zemljišče na Vojkovi ulici
MOL je leta 2009 podjetju Tritonis prodal 1.600 kvadratnih metrov parkirišča, za kar je družba odštela okoli milijon evrov. Podjetje je na zemljišču želelo graditi, a je takrat ugotovilo, da je pripadalo lastnikom okoliških stavb kot funkcionalno zemljišče, med lastniki pa sta bila tudi ministrstvo za obrambo in podjetje PNZ svetovanje, projektiranje. Foto: MMC RTV SLO
Janković o ovadbah in obtožnicah pred volitvami
Mol še ne misli plačati Tritonisu

Višje sodišče v Ljubljani je po poročanju novinarke TV Slovenija Nataše Marković potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da je pogodba med Tritonisom in Mestno občino Ljubljana nična, saj je MOL prodal zemljišča, ki so bila obremenjena in so jih uporabljala tudi druga podjetja.

Zato mora občina Tritonisu vrniti kupnino skupaj z obrestmi, kar po oceni direktorja omenjene družbe Damjana Bremca znaša okoli 1,6 oz. 1,7 milijona evrov. Tritonis poleg tega v ločeni sodbi od MOL-a zahteva dodatne štiri milijone evrov, pri teh zneskih pa da po Bremčevih zagotovilih ne bodo vztrajali "pod pogojem, da odgovorni odgovarjajo za te zadeve".

Sodba naj bi bila vročena v ponedeljek, je poročala televizija. Janković pa je na novinarski konferenci zatrdil, da te sodbe še nima, dobili pa je niso niti v odvetniški pisarni Čeferin, ki ga zastopa. "Vidim, da vas od vseh dosežkov v Ljubljani zanima sodišče tri dni pred začetkom volilne kampanje pred lokalnimi volitvami," je pripomnil.

Ob tem je povzel navedbe svojega zagovornika Petra Čeferina, da v zadevi Tritonis potekajo tri pravde, ki še niso zaključene: "V prvi zadevi čakamo na odločitev vrhovnega sodišča, v drugi, o kateri je odločilo višje sodišče, bomo vložili revizijo, v tretji pa prvostopenjsko sodišče še ni odločilo." Dokler o vseh treh pravdah ne bo dokončne odločitve sodišč, občina ne bo ničesar plačala, je poudaril Janković in pristavil, da so sicer v proračunu rezervirana sredstva "tudi za take zadeve, kot so izgubljene tožbe". A je vendarle prepričan, da je ne bodo izgubili.

Če je sodišče res odločilo, da je pogodba nična, pa to po Jankovićevih besedah ne pomeni, da mora občina kar koli plačevati Tritonisu. "Če bo pogodba nična, to pomeni, da bomo mi spet prevzeli naše zemljišče, to ne bo pripadlo ne podjetju PNZ in ne ministrstvu za obrambo, pač pa mestni občini," je pojasnil. Vrnitev kupnine po njegovem mnenju ni dosojena in morebitna ničnost pogodbe še ne daje osnove, da se ta vrednost vrača.

Na "hipotetična vprašanja" o krivdi ne odgovarja
Na "hipotetična vprašanja", kdo bo odgovarjal, če bo MOL vendarle moral plačati Tritonisu, Janković ni želel odgovarjati. Na vprašanje, kako bo to oškodovanje MOL upravičil, pa je odvrnil le, da ne gre za oškodovanje MOL-a. Zanj bo, kot je še povedal, sodba dokončna takrat, ko bodo izčrpane vse pravne možnosti.

Kot je znano, je MOL leta 2009 podjetju Tritonis prodal 1.600 kvadratnih metrov parkirišča, za kar je družba odštela okoli milijon evrov. Podjetje je na zemljišču želelo graditi, a je takrat ugotovilo, da je pripadalo lastnikom okoliških stavb kot funkcionalno zemljišče, med lastniki pa sta bila tudi ministrstvo za obrambo in podjetje PNZ svetovanje, projektiranje.

Nad posel tudi NPU, julija uvedena sodna preiskava
V tej zadevi je Nacionalni preiskovalni urad zoper Jankovića, ki je vseskozi trdil, da s prodajo ni nič narobe, sodnega cenilca ter še eno osebo oktobra lani vložil ovadbo zaradi suma goljufije. Zahtevo za sodno preiskavo primera Tritonis je na Okrožno sodišče v Ljubljani aprila letos vložila tožilka Blanka Žgajnar, zunajrazpravni senat sodišča pa je o uvedbi preiskave odločil 11. julija. V odvetniški družbi Čeferin so na začetku avgusta, ko so prejeli sklep zunajrazpravnega senata, napovedali pritožbo.

Janković o ovadbah in obtožnicah pred volitvami
Mol še ne misli plačati Tritonisu