Ob jubileju - 160-letnici šelmarije - je bilo veliko obiskovalcev, manj pa pustnih mask. Foto: Goran Rovan
Ob jubileju - 160-letnici šelmarije - je bilo veliko obiskovalcev, manj pa pustnih mask. Foto: Goran Rovan
Prforcenhaus ima spet oblast v dolenjskih Benetkah. Foto: Goran Rovan

V Kostanjevici na Krki se lahko pohvalijo, da letos praznujejo že 160 let, odkar na kostanjeviškem otoku pripravljajo šelmarijo. Gre za svojevrsten pustni običaj, ki je tako poganskega kot meščanskega izvora. Kot veleva tradicija na pustno nedeljo prevzame oblast v dolenjskih Benetkah šelma, v mestu se med pustom pozdravljajo z »vesele praznike«, plačujejo pa kar s svojo valuto – kostanjem.

Šelmarija je običaj, ko oblast prevzame pustna vlada Prforcenhaus. Ta ima svojega očeta, ki nosi šelmo, kanonika, guvernerja banke, sodnika, pisarja ter predsednika, imajo pa tudi "pleh muzko" in "purger gardo". Ob prevzemu oblasti pripravijo veliko pustno povorko, ki privabi zijala od blizu in daleč. Na njej se je letos kljub častitljivemu jubileju - 160 let šelmarije - predstavilo manj pustnih skupin kot zadnja leta. Eden od razlogov je bil zagotovo bolj kislo vreme, verjetno pa tudi krizni časi. Tako so prišli pobrateni koranti iz Markovcev, pustna skupina iz Malenc, ki je predstavila svoje terme, Dobovski Fašjenk z Elvisom Presleyjem in njegovo plesno skupino, pa tudi predstavniki iz sosednjih Šmarjeških Toplic in Šentjerneja, ki so pred povorko odprli svojo pustno veleposlaništvo.

Šelmarija bo v Kostanjevici trajala do pepelnične srede, njen vrhunec pa bo prav gotovo ponedeljkov občni zbor Prforcenhausa, na katerem bodo na najbolj demokratičen način s pomočjo purgerjev in s prisilo spet izvolili novega predsednika pustne vlade, imenovane Prforcenhause. Predsednikov mandat traja le eno leto, saj se sicer lahko prehitro pokvari. Je pa predsednik odgovoren za vse dobro in slabo, kar se zgodi v kraju.

Na pustni torek pustni veseljaki opravijo oranje in sejanje ter gonjenje medveda, na pepelnično sredo pa kurenta, ki ga najprej nosijo po ulicah in vseh gostilnah, zažgejo in vržejo v reko Krko, obred pa končajo z veselo sedmino. Seveda ta čas ves kraj res živi s to pustno tradicijo in to že 160 let.

Za MMC Goran Rovan