Letošnja trgatev je tudi v Posavju skromnejša in slabše kakovosti. Foto: Goran Rovan
Letošnja trgatev je tudi v Posavju skromnejša in slabše kakovosti. Foto: Goran Rovan
Zaradi obilnih padavin in bolezni je grozdje gnilo. Foto: Goran Rovan
Posavski vinogradniki razočarani nad bero

V Posavju je bila letos trgatev nekoliko prej kot običajno, saj so vinogradniki z njo pohiteli, da bi pred gnilobo pobrali čim več pridelka. Tega bo letos precej manj kot po navadi, pa tudi kakovost grozdja je slabša. To seveda ni nič čudnega, saj so vinograde letos napadle gosenice, poletje, polno padavin, pa je pripomoglo k širitvi različnih bolezni in obilnejšemu gnitju grozdja. Direktor Kmečke zadruge Krško Janez Živič o tem pravi: "Zelo težke razmere so bile letos za vse vinogradnike, veliko je bilo padavin, kar se seveda odraža tudi na kakovosti samega grozdja. Ogromno dela je bilo vloženega predvsem v zaščito trte, zelena dela, tako da so imeli pridelovalci še dodatne stroške. Pridelki so pa nekje od 30 do 40 odstotkov manjši."

V vinski kleti krške kmečke zadruge bodo letos odkupili le 850 tisoč ton grozdja, kar je precej manj kot so načrtovali. Odkupljene količine so manjše zaradi škode, ki so jo povzročile tudi gosenice sovke v času odganjanja brstov, neugodnih vremenskih razmer v času zorenja, kar je povzročilo gnitje grozdja in zato zgodnejšo trgatev. Nižji pridelek je marsikje tudi zaradi posledic lanske toče. V širšem posavskem vinorodnem rajonu ocenjujejo, da bo pridelek zaradi tega kar od 30 do 50 odstotkov nižji.

Vinogradniki računajo, da bodo odkupne cene grozdja ostale na lanski ravni, čeprav je kakovost precej slabša. V vinogradih je bilo letos opravljenih veliko več zelenih del, višji pa so tudi stroški za zaščito, zato bodo vinogradniki s tem verjetno pokrili le stroške, meni Živič in dodaja: "Kljub slabi kakovosti bodo odkupne cene ostale na lanski ravni, saj bodo vinogradniki komaj pokrili materialne stroške, vloženega truda in dela pa žal trg že dolgo ne priznava v kmetijski panogi. Višji bodo tudi stroški kletarjenja, da bomo lahko pridelali dobro vino. K sreči imamo zaloge še do začetka naslednjega leta, da na trgu ne bo večjega izpada."

Bodo pa imeli vinogradniki še veliko dela v kleteh, opozarjajo strokovnjaki. Rudi Kos, tehnolog in kletar Kmečke zadruge Krško, opozarja: "Grozdje ni najbolj optimalno zrelo, prisotne so višje kisline. Tako da bo treba veliko kletarskega znanja uporabiti, da bomo iz tega letnika pripravili vino, ki bo sposobno priti na trg. Kajti kisline so res visoke in bo treba čakati s prvimi pretoki, da bo kislina po naravni poti upadla."

Kljub temu v krški vinski kleti upajo, da jim vsaj cvička ne bo zmanjkalo in da jim bo do naslednje trgatve uspelo zadovoljiti vse najzvestejše kupce. Kljub manjšim količinam pa cene vina ne nameravajo več zviševati. Zadruga je v prvem polletju poslovala pozitivno, kljub stalnemu padcu potrošnje. Zelo pomembno je, da so poplačali vsa posojila iz preteklih let in je zato finančna situacija v zadrugi stabilna. Za poplačilo jim je ostalo še izplačilo v višini 10 odstotkov za letnik grozdja 2013, čeprav bodo plačila prihajala še v naslednjem letu, zaradi dolgih plačilnih rokov in finančne nediscipline, ki jim zelo otežuje tekoče poslovanje, zatrjujejo v krški zadrugi.

Za MMC Goran Rovan

Posavski vinogradniki razočarani nad bero