Turnšek:
Turnšek: "Lahko se kvečjemu pomirimo, ampak spravimo se pa ne!" Foto: Mariša Bizjak
70. obletnica bitke na Poreznu
70. obletnica bitke na Poreznu Foto: Mariša Bizjak
70. obletnica bitke na Poreznu
70. obletnica bitke na Poreznu Foto: Mariša Bizjak
70 let bitke na Poreznu

Slovesnost, ki jo je popestril tudi nastop tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, organizirajo vsakih deset let, vsako leto pa se pohodniki podajo na Porezen.

Pohoda se že 40 let vsakič udeleži tudi Koprčan Julijan Torkar, ki se je rodil v vasi Porezen. "Predvsem mi veliko pomeni to, ker sem bil takrat mlad fant, star 7 let, in sem bil 26. marca tudi sam na Poreznu. Videl sem tam partizane, ki so ležali po tleh. Dobro se spominjam, da je imel en daljnogled na prsih. In sem rekel starejši sestri, da saj ne potrebuje več tega daljnogleda, da ga jaz lahko vzamem. Pa je rekla – ne, je to lahko peklenski stroj. In res se je prav tiste dni zgodilo v Bohinju, da so partizani dvignili neko pero, ki je eksplodiralo in dva ubilo," se spominja Julijan.

Partizani so se na Poreznu poskrili v italijanske kasarne, kjer so jih nemški esesovski policijski polki konec marca leta 1945 obkolili. 147 so jih odpeljali in zaklenili v Sovrčenov hlev v vasi Jesenica. "Naslednji dan so pripovedovali ljudje, da jih pet po pet zvezane vozijo iz hleva in streljajo. V vsaki jami tu okoli so ležali. 106 so jih postrelili, štirje so se rešili. Eden se je v gnoju zakopal. Rekel je, da so z bajoneti 'štihali', če bi kakšnega dobili, ampak se je rešil," pripoveduje Vinka Cankar, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB-ja Cerkno.

V slavnostnem govoru je predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije Tit Turnšek poudaril, da sprava zanj še danes ni mogoča: "Kaj, s kom naj se spravimo? Z nacistično Nemčijo? Z Italijo? To so bili sovražniki. Domobranci so bili del pomožnih policijskih enot SS. Kakšno bi bilo sporočilo mladim generacijam, da namesto da branijo domovino, jo lahko izdajo, potem pa se tako ali tako vsi spravimo. Mi se lahko kvečjemu pomirimo, ampak spravimo se pa ne!"

Dodal je, da danes nekateri še vedno trosijo sovraštvo in laži ter borcem očitajo zločine in zahtevajo opravičilo borcev, čeprav se ljubljanska nadškofija ni nikoli opravičila za mobilizacijo mladih fantov, ki so to plačali z življenjem, in dodal še, da je zakon vojne jasen: "Zakon vojne pravi, da se ovaduhe in izdajalce postreli, zato da zaščitiš lastne ljudi, lastne borce." Poudaril je, da preteklosti ne smemo pozabiti, a da je glavna sedanjost, v kateri pa ni solidarnosti. "350.000 ljudi pod pragom rev ščine. Bo kdo odreagiral? Kje je meja? Pehajo nas v novo hladno vojno," je še dejal Turnšek.

Foto: Mariša Bizjak

70 let bitke na Poreznu