Ukrajinska družba je Agroind kupila za 1,7 milijona evrov. Foto: Mojca Dumančič
Ukrajinska družba je Agroind kupila za 1,7 milijona evrov. Foto: Mojca Dumančič
Dmytr Leshchenko, predsednik uprave Agroinda (DESNO NA FOTKI)
Dmytr Leshchenko, ki ga je na vrh Agroinda 28. januarja postavil novi lastnik vipavske vinske kleti, ukrajinska družba Demistone Holding Limited s sedežem na Cipru, je po sestanku s kmeti oziroma predstavniki vipavske kmetijske zadruge zagotovil, da bodo kmetom poplačali dolgove. Foto: Mojca Dumančič
Aleš Krečič, zadružnik in vinogradnik
Aleš Krečič, vinogradnik in zadružnik, je povedal: "Ukrajinci hočejo od naše zadruge letos 4 milijone kilogramov grozdja, v prihodnjih dveh letih po pet milijonov." Foto: Mojca Dumančič
agroind vipava
V Agroindu imajo dva milijona litrov vinskih zalog. Foto: Mojca Dumančič
Aleš Kosovel, predsednik Kmetijske zadruge Vipava
Aleš Kosovel, predsednik Kmetijske zadruge Vipava. Foto: Mojca Dumančič

Sama ukrajinska družba, ki je Agroind kupila za 1,7 milijona evrov, sicer denarja nima. Kmetom naj bi plačevala z rednimi dohodki od prodaje vina in žganja. Varovalka za plačila vinogradnikom pa bo bančna garancija.

Ukrajinci bodo pri tujih bankah do 10. marca pridobili bančno garancijo v vrednosti pol milijona evrov. Tako bodo vipavskim vinogradnikom jamčili za prve obroke denarja, ki jim ga dolgujejo. Če plačil ne bo, bodo kmetje oziroma vipavska zadruga garancijo unovčili.

Dmytr Leshchenko, ki ga je na vrh Agroinda 28. januarja postavil novi lastnik vipavske vinske kleti, ukrajinska družba Demistone Holding Limited s sedežem na Cipru, je po sestanku s kmeti oziroma predstavniki vipavske kmetijske zadruge zagotovil: "Milijon evrov, ki jih dolgujemo kmetom za lansko grozdje, bomo plačali do 15. oktobra letos. Prva bančna garancija, ki jo bomo dobili 10. marca, bo zapadla po štirih mesecih. Če mi do takrat ne bi plačali proporcionalnih obrokov za grozdje, bodo kmetje lahko to garancijo unovčili. Toda verjamem, da bo Agroind posloval tako dobro, da bomo z rednimi prilivi vinogradnike sproti plačevali. Junija bomo vzeli še eno bančno garancijo za končno poplačilo lanskega letnika. Samo za lansko grozdje Agroind namreč kmetom dolguje milijon evrov."

Kmetje verjamejo
Kmetje so bili po sestanku s tem zagotovilom Leshchenka zadovoljni. Predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel obljubam Ukrajincev verjame: "Polmilijonska prva bančna garancija je dovolj velika varovalka. Res pa je, da moramo najprej videti bančne papirje, vsa zagotovila, da ta garancija bo. Danes smo namreč slišali obljube, zagotovila – 10. marec pa bo datum, ko hočemo videti vse 'črno na belem'. Čez 14 dni naj nam torej pokažejo bančne papirje – potem bomo zares pomirjeni. Obljuba je, datum za pridobitev njihove bančne garancije je – in mi bomo ukrajinske lastnike in upravljavce Agroinda trdo držali za te roke."

Dmytrija Leshchenka smo vprašali, pri kateri banki oziroma bankah urejajo garancijo za pol milijona evrov. Odgovoril je, da pri slovenskih bankah zagotovo ne, saj pri nas bančne garancije zaradi prezadolženosti Agroinda ne morejo dobiti. Zato bo lastnik Agroinda, družba Demistone Holding Limited, garancijo v naslednjih dneh iskala pri treh bankah, s katerimi sodeluje - ameriško, angleško in nemško banko. "Več pa zdaj ne želim povedati, gre za naše poslovne partnerje," je dodal Leshchenko.

Kupili prezadolžen Agroind
Ukrajinski lastniki opozarjajo, da je dolg Agroinda, izjemno visok. Dmytr Leshchenko našteva: "Kmetijski zadrugi Vipava smo dolžni 1,8 milijona evrov, en milijon je dolga do dobaviteljev, 200 tisoč evrov dolgujemo zaposlenim, 50 tisoč evrov davčni upravi … Pred štirinajstimi dnevi nam je davkarija blokirala račun. Trudimo se, da bi ga z rednimi prilivi deblokirali. Upamo, da bo to v naslednjem tednu."

Ukrajinci nimajo odprte fronte le s kmeti, pač pa tudi z zaposlenimi. Pred dvema tednoma so jim izplačali prvo polovico novembrske plače, za drugo polovico je zmanjkalo denarja. Na vrata trkajo dobavitelji, ki zahtevajo svoj denar … Predstavnik lastnikov Agroinda Sergij Nikolajevič Khellyk pa kljub temu ostaja optimist: "Trenutno so razmere v podjetju res težke, vendar so rešljive. V reševanje podjetja, ki smo ga kupili za 1,7 milijona evrov, smo usmerili vse sile. Tako visokih dolgov, kot jih ima Agroind, ne moremo rešiti v nekaj tednih. Sanacija bo trajala vsaj leto dni. Toda imamo vizijo, kako znova splezati na zeleno vejo."

Pol vina, pol žganja
Ukrajinci bodo v vipavskem Agroindu uvedli tudi žganjekuho. Sergij Nikolajevič Khellyk napoveduje: "V kleti bomo imeli pol vina in pol žganih pijač. Vipavska vina in šampanjci bodo zagotovo prepoznavna znamka Agroinda, to je naš 'brand', naša blagovna znamka. Toda samo z vinom ne bomo mogli preživeti. Zato bomo čez mesec, dva začeli v Vipavi variti tudi žgane pijače. Ni res, kar nekateri pišejo, da že zdaj kuhamo vodko v Vipavi. Na žganjekuho se šele pripravljamo." Ukrajinci napovedujejo Agroindovo vodko, rum, viski, gin in konjak. Surovine bodo iz Ukrajine, Gruzije in Indije, žganje bodo prodajali v Skandinavijo in v Baltske države. Opremo za žganjekuho so v Vipavo že pripeljali.

Dva milijona litrov zalog
Zdaj Ukrajinci iščejo predvsem čim boljše kupce za vipavska vina, ki so jih v kleti "podedovali". V Agroindu imajo dva milijona litrov vinskih zalog – in to je zagonski kapital, na katerega stavijo. Usposobili bodo tudi novo linijo za penine, saj je po šampanjcu zdaj največje povpraševanje. V prihodnje pa si želijo še veliko več vipavskega grozdja. Aleš Krečič, vinogradnik in zadružnik, je povedal: "Ukrajinci hočejo od naše zadruge letos 4 milijone kilogramov grozdja, v prihodnjih dveh letih po pet milijonov. To je še enkrat več, kot smo v vipavsko klet pripeljali lani. Če nam bodo lansko grozdje pošteno in v roku plačali, verjamem, da bomo sposobni zagotoviti dovolj pridelka. Marsikateri kmet je namreč vino prodajal drugam in ne v Vipavo, kjer so bile večletne zamude za plačilo grozdja. Tudi zdaj nam ne dolgujejo le za lanski letnik, ampak 300 tisoč evrov tudi za letnik 2014. Če pa bodo cene dobre in če bo Ukrajinec denar redno plačeval, potem se bo marsikdo s pridelkom vrnil v Agroind."

Prvi odločilni datum, ki bo pokazal resne namene Ukrajincev, je torej 10. marec. Če do takrat bančna garancija bo – bo to tudi prva garancija za nadaljnji obstoj zadružnega vinogradništva v Vipavski dolini. Počakajmo torej 14 dni…

Agroind zagotovil plačilo za letnik 2015
Agroind zagotovil plačilo za letnik 2015