Bojan Novšak izdeluje unikatne lesene salamoreznice, kakršne so nekoč že izdelovali v okolici Sevnice. Foto: Goran Rovan
Bojan Novšak izdeluje unikatne lesene salamoreznice, kakršne so nekoč že izdelovali v okolici Sevnice. Foto: Goran Rovan
Te niso samo lepo oblikovane, ampak tudi uporabne, zatrjujejo salamarji. Foto: Goran Rovan

Salamarji prisegajo, da je treba domače salame rezati na roke. Včasih pa je tega opravila preveč in mnogi ga niti niso vešči. Zato je Bojan Novšak, ki je bil nekoč kot oblikovalec zaposlen v sevniškem Stillesu, prišel na idejo, da bi izdelal leseno rezilo za rezanje salam. Tako je nastala unikatna lesena salamoreznica, ki jo s pridom uporabljajo marsikje po Sloveniji, nekaj pa jih je prodal tudi v druge države.

Idejo za izdelavo lesene salamoreznice je dobil, ko je videl, kakšne so nekoč uporabljali in izdelovali v Zabukovju pri Sevnici. O tem Bojan pravi: "Idejo sem dobil, ko sem videl izvirnik iz 19. stoletja in sem ugotovil, da se lahko ta zadeva zelo lepo oblikuje in ni samo uporabna, ampak je tudi lepa. Moja salamoreznica je popolnoma lesena, sestavljena iz šestih delov, z lesenim vijakom, razen rezila seveda, ki je izdelano iz visokokakovostnega nerjavečega jekla. Vse drugo je leseno in premazano z jedilnim deviškim lanenim oljem."

Čeprav je zaščitil njen dizajn, so se že pojavili številni izdelovalci, ki ga posnemajo. Nekatere je na to že opozoril, vendar jo ti potem malo preoblikujejo in potem delajo naprej. "Vsaka salamoreznica je zgodba zase," pravi Bojan, ki jih izdeluje iz različnih vrst lesa in dodaja: "Narejene so s pridihom sodobnosti, najpogosteje iz parjene hruške ali slive. Po želji jih tudi opremim z napisi, posvetili, saj jih ljudje največ kupujejo za darila ob različnih priložnostih – abrahamu, rojstnih dnevih, odhodu v pokoj in podobno."

S salamoreznico so zadovoljni tudi salamarji, ki sicer zatrjujejo, da je treba domače salame rezati z nožem. Tudi Bojan Novšak je sam zaprisežen izdelovalec domačih salam. Pritrdi mu tudi Zvone Es, ki je na 50. salamijadi v Sevnici osvojil prvo mesto in je bil že večkrat član ocenjevalne komisije. Es ima o salamoreznici zelo dobro mnenje: "Mislim, da je kakovost takšne salamoreznice v tem, da je salama vedno enako odrezana, vsak košček je enak, enaka debelina, enak kot. To je še posebej pomembno pri ocenjevanju salam, da imajo vsi ocenjevalci vsaj približno enak kos salame. Če pa na roke režeš, je pa na eni strani malo debelo, drugje malo tanjše, tako da je to skoraj boljše. Jaz jo kar veliko uporabljam, saj pride k meni veliko prijateljev in je treba narezati kar precej različnih salam. S salamoreznico gre seveda to opravilo tudi hitreje od rok."

Goran Rovan, TV Slovenija

Poročila ob 15.00 (16. 4. 2015)