Lokalne novice
V novomeškem domu za starejše občane bodo v sredo stavkali. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Uslužbenci novomeškega doma za starejše bodo v sredo stavkali

Pogajanja med sindikatom in direktorico so propadla
9. januar 2018 ob 12:51,
zadnji poseg: 9. januar 2018 ob 12:53
Novo mesto - MMC RTV SLO

Zaposleni v Domu starejših občanov Novo mesto bodo jutri ob 9. uri začeli stavkati, saj so bila pogajanja med stavkovnim odborom sindikata zdravstva in socialnega varstva ter direktorico doma neuspešna.

Direktorica zavoda Milena Dular ne privoli, da bi se tudi v novomeškem domu za starejše občane za razporejanje in plačilo nadomestila plače uporabljala določila dogovora, ki to materijo enotno ureja za vse izvajalske organizacije, je sindikat opozoril v sporočilu za javnost.

Dogovor je po njihovih navedbah podpisala ministrica Anja Kopač Mrak, ki pa "ničesar ne ukrene, da bi se določila dogovora udejanjila tudi v DSO NM, čeprav ima večino v svetu zavoda."

Ob tem so še opozorili, da javnim uslužbencem ne izplačujejo nadomestil plače za praznike in da s tem ustvarjajo dodatni dobiček na račun delavcev. "V letu 2017 so morali bolničarji, kuharji, sestre in drugi dejansko opraviti 88 ur več dela kot direktorica Milena Dular in javni uslužbenci v šolstvu, državni upravi in v drugih socialnovarstvenih zavodih," so še poudarili in napovedali, da se bo stavka začela v sredo ob 9. uri.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
samogledam
# 09.01.2018 ob 14:18
mene samo to zanima...če stane ZZZS in Občino ena ura nege 16€, negovalka pa od tega prejme za 182 ur 728€...kam gre preostanek denarja ?
nokk2
# 10.01.2018 ob 08:19
Praznik direktorica sebi seveda plača(kar je prav da se razumemo), bolničarjem z minimalno plačo pa ne... Da ni sram stranke ki imajo v imenu besedo SOCIALNA in podpirajo take direktorje.

Postavlja se mi pa drugo vprašanje. Morajo delavci zaradi tako jasnih zadev res stavkati?
Kje je inšpektorat? Če je bila podana prijava ali redna kontrola nekdo ni opravil svojega dela!
Lahko pa bi po mizi udarila ministrica....
zapravico
# 09.01.2018 ob 17:26
Delavcem drobtinice,vodstvu pa bajne plače in nagrade-res fino
galoper
# 09.01.2018 ob 20:50
Bodo upokojenci prevzeli delo in odslovili stavkajoče?
a123b
# 09.01.2018 ob 16:52
samogledam Ja kam, ustvarja se dobiček in pok nagrada ob koncu leta za direktorico za uspešno poslovanje.
Pa ne dva, tri tisoč da smo si na jasnem.
melanholik
# 10.01.2018 ob 21:39
Skratka, ja, se popolnoma strinjam, tisti ki dela na praznik, bi moral imeti pravico do prostega dneva na nek drugi dan. Ampak roko na srce - to se da na pravičen način izvesti le tako, da bi se za praznične dni ustrezno zmanjšal mesečni fond ur.
melanholik
# 10.01.2018 ob 21:36
Mislim, da se nisva dobro razumela. Moj predlog gre v veliki meri v isto smer. Vzemimo za konkreten primer kar letošnji januar. Ta ima 23 delovnih dni, od tega 2 praznika. Skupna mesečna obveznost pri polnem delovnem času je 184 ur. Zdaj je pa stvar v tem - kdor ne dela na nobenega od praznikov, efektivno opravi le 168 ur, plačanih pa jih dobi 184. Kdor na praznike dela, dobi nekaj dodatka, zato mora pa narediti vseh 184 ur, da jih dobi priznane. V resnici je tako, da se vsak, ki se je kadarkoli znašel v situaciji, ko je treba sestavit razpored dela na deloviščih, ki terjajo 24-urno pokritost, v obdobju praznikov non stop zaletava v situacije, ko imajo delavci ob enakem obsegu efektivno oddelanih ur različno število dejansko priznanih ur. Zdaj - jaz ne trdim, da je to, kar so se šli v Novem mestu, pravično, trdim pa, da je ob taki zakonski ureditvi pravično rešitev praktično nemogoče najt.
Zato je moj predlog zelo preprost - prazniki bi se morali obravnavati enako kot nedelje - če v mesecu pade praznik na delovni dan, bi se moral ustrezno zmanjšat tudi mesečni fond ur - v tem primeru bi jih torej moralo bit v januarju samo 168. Skratka, tisti, ki delajo za praznik, so upravičeni do dodatka, ob tem pa jim pripada tudi dodaten prost dan na nek drug dan v mesecu. Eno in drugo. Kar pa se tiče plačila za praznike pri vseh ostalih, ki za praznike ne delajo, pa bi morala biti stvar obračunana na mesečnem nivoju neodvisno od tega, ali nekdo za praznik dela ali ne.
oljka
# 10.01.2018 ob 21:05
melanholik-se ti ne zdi da tistemu ki se mu praznik zjebe,ker mora delati,lahko daš prosto kakšen drug dan,ali pa zadevo plačaš,če imaš gnečo.
Tako pa se postavi zdaj v položaj da tisti ki mora delati za praznik in tisti ki ima prosto po razporedu zamenjata pozicije
Tako bo zdaj oni ki prej nebi imel praznika,tega kar naenkrat imel-kaj pa ta ki bi moral po razporedu delati pa zdaj ne bo...vseeno moral delati en drug dan namesto praznika kajne.Se pravi temu ki sva mu zjebala praznik ker je delal ne moreva zagotoviti dodatnega prostega dne,onemu ki bo pa prost na državni praznik pa lahko zagotoviva dodaten deloven dan ker mu nisva plačala nadomestila za praznik-ali ni to kontradiktorno oziroma se tepe med sabo.Aja počakaj malo-Če sta onadva menjala pozicije tako oni ki dela na praznik potem dobi dodatek za praznično delo,oni ki pa bi moral delati na praznik pa bi moral dobiti nadomestilo-enako kot tisti ki delajo od ponedeljka do petka in imajo za razliko od delavcev v turnusu tudi praznike plačane,med tem ko so prosti-njim država(zakon)določi dela prosti dan-tistim v turnusu pa dela prosti dan določi nižje od zkona ZDR kar delodajalec sam.meni se zdi stvar popolnoma enostavna-zmenit se je treba na državnem nivoju za vse enako-kdo določi dela prosti dan na državni praznik-Če ga za vse državjane določi zakon je tako dobro,če ga pa za vse državljane določi delodajalec(kakršenkoli že),pa tudi dobro.Ne more pa bit za enega po zakonu,za drugega pa po Franclnu,ali po Treziki-Če je zakon,naj bo zakon za vse-če ne naj ga pa sploh ne bo.
melanholik
# 10.01.2018 ob 20:36
Mimogrede, kolikor vem, so ta določila ZDR, ki dejansko neenakopravno obravnavajo delavce zgolj na podlagi tega, na kateri dan so razporejeni na delovišče, že romala tudi na ustavno sodišče, ki pa v njih ni našlo nič spornega. Ne vem, mogoče sem preneumen, ampak jaz tu vsekakor vidim vsaj kako trohico neenakosti pred zakonom.
melanholik
# 10.01.2018 ob 20:34
Resnica je pač ta, da je ureditev dela in plačila na praznike po ZDR popolnoma nepravična in nelogična. Stvar je pač taka: tu se delavci pritožujejo, da so morali oddelat 88 ur več kot tisti, ki ne delajo v turnusu. Če pa bi bili prazniki dejansko obračunani, bi bilo pa tako, da bi tisti, ki so bili na praznik razporejeni, morali te ure oddelati, tistim, ki ne bi bili, pa jih ne bi bilo treba, plačane pa bi jih vseeno dobili. In resnici na ljubo, to je ravno toliko nepravično kot to, kar se grejo v Novem mestu. Edino pravično bi bilo, da bi se sistem obračunavanja dela na praznike popolnoma spremenil, in sicer tako, da bi se za ure, ki padejo na praznik med tednom, tudi ustrezno znižal mesečni fond ur. Ampak tudi takšni spremembi, čeprav pravičnejši, bi se uprli mnogi, ki jim zatečeno stanje ustreza.
oljka
# 10.01.2018 ob 20:10
Zloraba ZDR-zakona o delovnih razmerjih je vsesplošen pojav v Sloveniji-žal pri tej zlorabi sodelujejo tudi vazalni sindikati.Delavci ki delajo v turnusu,bi se zato morali posebej organizirati v svoj sindikat izven bražnih sindikatov-ker "gospodje in gospe",ki delajo od ponedeljka do petka in ki navsezadnje tudi pišejo to delovnopravno zakonodajo-nikakor ne morejo razumeti za kaj vse so prikrajšani delavci ki se jim "zjebe" vikende(sobote in nedelje) in se jim da je mera polna potem proste dneve po planu zmeče na praznike(dela proste dneve),da jim potem še tega kao nebi bilo potrebno plačati-kljub temu pa se jim ta prosti dan šteje v fond delovnih ur in ga morajo zato še dodatno oddelati,ali koristiti dopust na dela prosti dan-to je na državni praznik.Nekateri sodni judikati v tej naši postrežimski sodni praksi seveda zaradi zlizanosti dajejo prav delodajalcem.Vendar bi se za vsak državni praznik ki je dela prosti dan morali vprašati po hiearhiji-kdo določi,delavcu dela prosti dan na državni praznik?Ali to stori država z zakonom,ki ga je sprejel državni zbor in velja za vse državljane-ali pa je to tudi posamičen delodajalec,ki lahko delavca prerazporeja zaradi vremena,trga,dela v turnusu...in seveda so morale delavke in delavci v celem letu narediti 88 ur več kot njihovi delodajalci,ki so bili mimogrede tudi vse vikende fraj,med tem ko jih morajo delavci delati.

Predlagam da se vloži zahtevek v državni zbor- za avtentično razlago zakona ZDR o praznikih in dela prostih dnevih in plačilu nadomestila zanje-da se za celo državo ugotovi-kdo določi delavcu dela prosti dan na državni praznik-dela prosti dan.Ali to določi zakon-ali pač kdorkoli ki razporeja delavce ki delajo v turnusu-Ker potemtakem ti delavci praznikov enostavno sploh nimajo.Ker če delajo tako ne morejo praznovati(kjub dodatku za praznik),če pa so prosti,pa se jim praznik ne prizna ker kao so itak prosti,čeprav se jim pa šteje kot delovni dan tako kot tistim ki se jim nadomestilo za praznik prizna.Zjebat jim je treba vse vikende in po tej logiki še vse praznike.
kamnosek
# 09.01.2018 ob 22:51
Kaj ne bodo menjali plenic? Bodo ostarele istradali do smrti?
Aja, saj to počnejo tudi, ko ne stavkajo!
Kazalo