Ravnateljica Irena Kodele Krašna je zadovoljna, da bodo lahko kot enotna šola delovali pod isto streho. Foto: MMC RTV SLO/Karin Zorn
Ravnateljica Irena Kodele Krašna je zadovoljna, da bodo lahko kot enotna šola delovali pod isto streho. Foto: MMC RTV SLO/Karin Zorn
Osnovna šola Danila Lokarja
Gradnjo nove šole so zaznamovali zamiki zaradi težav pri državnem sofinanciranju, stečaja dveh izbranih izvajalcev, nato pa še novi podatki o številu otrok, ki so pokazali, da bo še nezgrajena šola za vse učence premajhna. Skoraj 600 osnovnošolcev bo tako v novem šolskem letu pouk spremljalo v novih šolskih prostorih. Foto: MMC RTV SLO/Karin Zorn
Šmarje na Vipavskem
Šolska kronika razkriva, da je največ učencev šolo v Šmarjah na Vipavskem obiskovalo v šolskem letu 1895/96 - in sicer 224. Foto: MMC RTV SLO/Karin Zorn

Prostorna, barvita in predvsem enovita je nova Osnovna šola Danila Lokarja, ki so jo postavili ob Srednji šoli Veno Pilon in Športnem centru Police. Na novo pridobitev so učitelji in učenci nestrpno čakali kar nekaj let. Občina Ajdovščina je pogodbo za začetek gradnje s Primorjem, ki je bil izbrani izvajalec, podpisala novembra 2010, podjetje bi jo moralo dokončati do konca maja 2012. Zaradi težav z zagotavljanjem sredstev, ki jih je naložbi namenilo ministrstvo za izobraževanje, so gradnjo prestavili. Nato so se začele težave z izvajalci.
"Gradnjo je začelo Primorje, ki je končalo v stečaju. Nadaljeval je Vegrad, ki je ravno tako končal v stečaju. Zdaj sta gradnjo zaključili podjetji Kolektor Koling in Zidgrad. Celotna investicija, brez nakupa zemljišč, je stala dobrih šest milijonov evrov, od tega 46 odstotkov sofinancira ministrstvo za izobraževanje," je naštel ajdovski župan Tadej Beočanin.

Medtem se je število otrok v Ajdovščini tako povečalo, da se je izkazalo, da bo nova šola premajhna za vse učence. "Zato smo bili prisiljeni iskati dodatne, nove rešitve za povečanje objekta, ki je bil takrat že v gradnji. Te rešitve so se pokazale v gradnji štirih novih učilnic, ki smo jih prav tako v tem letu zaključili. To je bila tudi moja želja, da z novim objektom zagotovimo prostor za vse učenke in učence Danila Lokarja. To z investicijo tudi uresničujemo."

Nova šola obsega 5.000 kvadratnih metrov površin, ima med drugim 33 učilnic, večnamenski prostor, knjižnico, kuhinjo in zobozdravstveno ambulanto. Z nadhodom je povezana s športnim centrom Police, kjer bo potekal pouk telesne vzgoje. Nove pridobitve se izjemno veselijo tako učitelji kot učenci, pove ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja Irena Kodele Krašna.
"Predvsem smo pogrešali to, da bi res lahko vsi kot enotna šola delovali pod isto streho. Matična šola je sedaj razdeljena na tri šolske stavbe. Z novo stavbo pa bomo res vsi, od prvošolcev do devetošolcev, skupaj. Prvič po tolikih letih bodo spet učenci lahko normalno šli pod streho do jedilnice. Doslej so morali po malico ali na kosilo čez ulico. Tudi v telovadnico čez dve ulici. Medtem ko bo zdaj vse povezano v enoten kompleks."

Na nove učilnice pa bodo morali še nekoliko počakati učenci druge ajdovske šole, Osnovne šole Šturje. Tudi njo pesti prostorska stiska, zato je občina letos začela gradnjo prizidka s šestimi učilnicami, ki naj bi bil dokončan do konca oktobra. Z obema naložbama bodo, kot pravi Beočanin, vsaj za naslednjih sedem let učencem zagotovili dovolj prostora za nemoten izobraževalni proces.

Podružnične šole v Šmarjah na Vipavskem ni več
Po 124 letih pa so v Šmarjah na Vipavskem z letošnjim šolskim letom ukinili tamkajšnjo podružnično šolo, ki sodi pod Osnovno šolo Dobravlje. Odločitev o tem je ajdovski občinski svet sprejel že februarja 2014, saj so ugotovili, da ne bo več izpolnjevala minimalnega normativa vpisanih otrok. Za delovanje šole na območjih s specifično poselitvijo in razvojnimi posebnostmi, kot so tudi Šmarje, je ta normativ 5 otrok. Starši iz okoliša, ki ga pokriva podružnica, pa svoje otroke raje vpisujejo v druge osnovne šole.

Šolstvo se je v Šmarjah pričelo leta 1845. Nad poučevanjem otrok so bdeli kaplani. Leta 1880 je bila ustanovljena prva enorazrednica, 1. septembra 1892 pa so v Šmarjah odprli novo šolo z osmimi razredi. Tisto šolsko leto sta jo obiskovala 202 učenca, nam je povedala ravnateljica Osnovne šole Dobravlje Mirjam Kalin. "Največ učencev je imela v šolskem letu 1895/96. Takrat jih je bilo skupaj kar 224. To pomeni, da je bila ta šola takrat en velik šolski center za tisti okoliš."

Že desetletje pozneje pa se je šolski okoliš začel krčiti. Vsaka vas je namreč želela zagotoviti šolanje otrok v domačem kraju in leta 1964 je šmarenska šola postala podružnica dobravske. V zadnjih letih je pouk potekal v enem kombiniranem oddelku. Prvo kritično šolsko leto je bilo leto 2011/2012, ko so imeli le štiri učence. Občina Ajdovščina in matična šola sta se trudili za ohranitev podružnice z nudenjem jutranjega varstva, podaljšanega bivanja in uvedbo novih šolskih programov. Vendar se starši kljub temu niso odločili za vpis otrok na šmarensko šolo.

Obstaja možnost, da bi šola v Šmarjah še kdaj zaživela? Verjetno ne, pravijo na ajdovski občini. Kalinova pa razmišlja, da se bo mogoče nekoč spet vrnilo tisto nekdanje mišljenje, da vsak kraj potrebuje svojo šolo.
Karin Zorn, Radio Koper