Foto:
Foto:

Dogovor, da bi koprski inšpektorat opravljal naloge tudi v sosednji občini Ankaran, ni bil mogoč. Nekateri ankaranski občinski svetniki so namreč vsakršno sodelovanje zavračali, češ da so jih prav redarji v preteklosti kaznovali, tudi če to ni bilo upravičeno.
Nova občina je od prvega januarja brez redarjev. Nihče ne nadzoruje nepravilnega parkiranja ali kampiranja na javnih površinah. Župan Gregor Strmčnik je pred časom napovedal, da bo do začetka poletja drugače, a bo, kot kaže, rešitev prineslo šele vroče poletje ali celo jesen. Povezali so se namreč z občino Piran in skupaj ustanavljajo medobčinski inšpektorat in redarstvo. Ker gre za organ skupne občinske uprave, morata ustanovitev potrditi občinska sveta - to bosta storila prihodnji teden. V gradivu za piransko sejo med drugim piše, da bosta občini s skupno službo prihranili, saj jima bo država sofinancirala polovico stroškov.
Ni pa še znano, ali bodo morali za opravljanje nalog na novem terenu zaposliti nove redarje ali se bodo v Ankaran vozili piranski. Sedež skupne službe bo v Piranu, do uveljavitve pa bodo morali zamenjati tudi napise na službenih vozilih, uniformah in obrazcih. Skupno medobčinsko redarstvo so že pred leti ustanovile kraške občine, v obalnih pa tega koraka kljub poskusom župani in občinski sveti niso bili zmožni.
Tjaša Škamperle, Radio Koper