Na predlog župana Gregorja Strmčnika Ankaran ne bo financiral strank in list v občini. Foto: BoBo
Na predlog župana Gregorja Strmčnika Ankaran ne bo financiral strank in list v občini. Foto: BoBo

Sklep o financiranju političnih strank iz sredstev proračuna Občine Ankaran, ki ga je občinskim svetnikom predlagal župan Gregor Strmčnik, določa, da politične stranke in liste v Ankaranu ne bodo prejemale sredstev iz občinskega proračuna oz. da je skupna višina proračunskih sredstev, namenjenih za financiranje političnih strank, določena v višini en evro. To velja za vse stranke in liste, ki so upravičene do financiranja.

Sprejeli so tudi pravilnik o višini in načinu določanja plač ter plačil za opravljanje funkcije oziroma sejnin funkcionarjev ankaranske občine, članov delovnih teles občinskega sveta in župana ter drugih organov občine ter o povračilih stroškov, ki "zasleduje načelo, da je v Ankaranu funkcija člana občinskega sveta, nadzornega odbora in delovnih teles častna", pravijo na občini. Zato so določili sejnino v višini en evro.

Privarčevali bodo 250.000 evrov
Stroški, namenjeni za financiranje političnih strank in list, ter stroški sejnin bi po običajni metodologiji izplačevanja bremenili vsakoletni proračun novonastale občine za več kot 60.000 evrov. Ker se politične stranke in liste iz javnih virov v Ankaranu ne bodo napajale, izvoljeni svetniki v Ankaranu pa bodo tudi v prihodnje svoje delo opravljali častno in brez plačila, bodo v mandatu 2014-2018 skupno privarčevali okoli 250.000 evrov, še pravijo v sporočilu za javnost.

Privarčevana sredstva bodo namenili financiranju različnih socialnih programov v občini, o čemer bo občinski svet odločal pri pripravi vsakoletnih občinskih proračunov. Vse sklepe je občinski svet sprejel brez glasu proti.

Občinski svet je na seji imenoval tudi komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.