Lokalne novice
(5)
Simonov zaliv se kot arheološko najdišče omenja že v 16. stoletju. Prva arheološka izkopavanja so potekala že leta 1922 in ob tem so prvič izmerili tudi ostanke pristanišča. Stanovanjski del vile se razteza na površini 3.000 m²; bivalni prostori so razporejeni okrog notranjega dvorišča, celoten kompleks pa je z daljšim hodnikom povezan s pristaniščem. Jugozahodno od pristanišča so pod vodno gladino še vidni masivni kamniti bloki, ki so bili verjetno del skladiščnih prostorov pristanišča. V zaledju vile so bili odkriti tudi ostanki vodovoda, ki je bil speljan pod zemljo po glinenih ceveh in je kompleks vile oskrboval z vodo. Foto: EPA
V parku so na ogled obnovljeni zidovi stanovanjskega dela, ki so bili odkriti med izkopavanji v 20. stoletju, na severnem delu je položen del rekonstruiranega talnega mozaika iz stanovanjskega dela, na jugu pa hodnik, ki povezuje vilo in pristanišče.
V parku so na ogled obnovljeni zidovi stanovanjskega dela, ki so bili odkriti med izkopavanji v 20. stoletju, na severnem delu je položen del rekonstruiranega talnega mozaika iz stanovanjskega dela, na jugu pa hodnik, ki povezuje vilo in pristanišče. Foto: Arheološki park Simonov zaliv

Dodaj v

V Arheološkem parku Simonov zaliv že v 2016 turisti?

Z nepovratnimi sredstvi do nadgradnje arheološkega najdišča v Simonovem zalivu
9. marec 2015 ob 18:50,
zadnji poseg: 9. marec 2015 ob 19:33
Koper - MMC RTV SLO, STA

Inštitut za dediščino Sredozemlja je kot vodilni partner pridobil 1,2 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev za projekt oživljanja Arheološkega parka Simonov zaliv. Do aprila 2016 naj bi obnovili tamkajšnje arheološko najdišče ter vzpostavili center za obiskovalce.

Cilj projekta je obnova oz. restavriranje kulturnega spomenika, da bo dostopen javnosti in prispeval k regionalnemu in lokalnemu razvoju, obogatitvi turistične ponudbe ter prepoznavnosti tega okolja. Med cilji je tudi večja ozaveščenost in vedenje o pomenu ohranjanja kulturne dediščine in razvojnih možnostih, je na novinarski konferenci pojasnila vodja projekta Irena Lazar.

Rimska vila v zalivu
Inštitut od leta 2010 upravlja najdišče v Simonovem zalivu, ki predstavlja najbolje ohranjene in raziskane ostanke rimske obmorske vile in pristanišča v Sloveniji, a do danes še niso bili primerno predstavljeni in dostopni javnosti.

V sklopu projekta bo začel delovati interpretativni center za obiskovalce v parku, organizirali bodo tudi dodatno izobraževanje za turistične delavce, ki bodo vključeni v program. Obiskovalcem bo na voljo še podvodni poligon.

Na Univerzi na Primorskem (UP) so veseli in ponosni, da so uspeli pridobiti nepovratna sredstva za projekt, je povedal prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Štefko Miklavič, ki pa je ob tem opozoril tudi, da tovrstni projekti zaradi zamika v izplačilih predstavljajo tudi breme za univerzo. Univerza bo prispevala pet odstotkov sredstev.

Na tem področju bi si želeli dejavnejšo pomoč države. Že v torek se bodo predstavniki UP-ja na to temo sešli z ministrico za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo Alenko Smerkolj.

Sodelujejo tudi Islandci
Poleg Inštituta za dediščino Sredozemlja kot vodilnega partnerja pri projektu sodelujejo še nekatere druge članice univerze, Občina Izola, Inštitut za potapljanje in podvodne aktivnosti Piran, družba Arhej in islandsko podjetje Gagarin.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
crime_dog
# 09.03.2015 ob 20:17
upam da bojo v prihodnosti uredili tudi kakšno promenado, ker tist odsek obale med starim jedrom izole in san simonom je neverjetno grd (polno nekih ciganskih parkirišč in propadajočih zgradb)
Bevcan
# 10.03.2015 ob 08:04
Imamo ubogih 43 km obale. Lepe je par kilometrov tiste ki ni urbanizirana, in par metrov tiste ki je bila urbanizirana pred letom 1900.
miroB
# 10.03.2015 ob 12:11
MMC, lahko bi objavili, več fotografij. Namreč že zdaj se splača obiskati območje nekdanje rimske vile...
Mici92
# 12.03.2015 ob 09:33
EU je super !

Malo lopatkaš , najdeš dva kamna na vštric in že ti pade milijonček , pa dobra služba i.t.d.
svitos
# 10.03.2015 ob 08:59
Center? Pazi za obiskovalce! Očitno nam to manjka.
Kazalo