Skoraj vse najdene živali so v zavetišču tudi zdravstveno oskrbljene ter sterilizirane in kastrirane. Foto: Goran Rovan
Skoraj vse najdene živali so v zavetišču tudi zdravstveno oskrbljene ter sterilizirane in kastrirane. Foto: Goran Rovan
V brežiškem zavetišču za male živali, ki deluje pod okriljem tamkajšnje veterinarske bolnišnice, so v dveh letih poskrbeli za več kot tisoč živali. Foto: Goran Rovan
Psi hitro najdejo nove lastnike, težje je z mačkami, saj jih je preveč. Foto: Goran Rovan
Zavetišče v Posavju ima vse več dela

Pred dvema letoma sta v Posavju začeli delovati dve zavetišči za male živali, manjše v Sevnici in nekoliko večje v Brežicah. V obeh ugotavljajo, da so se pravilno odločili, da so ju odprli, saj se je s tem skrb za prostoživeče, zapuščene in zavržene živali v tem okolju zelo povečala. Število najdenih in pomoči potrebnih psov in mačk namreč vseskozi narašča.

Še posebej veliko je mačk, čeprav so na pobudo brežiške veterinarske bolnišnce lani začeli izvajati ukrepe za zmanjšanje mačje populacije, ki pa bodo prave učinke dali šele v naslednjih letih. Sicer pa so v brežiškem zavetišču za male živali, ki deluje ob tamkajšnji veterinarski bolnišnici od leta 2013, v tem času sprejeli skoraj 700 mačk in več kot 300 psov. Direktor Veterinarske bolnice Brežice Boštjan Barbič takole postreže s konkretnimi podatki: "V prvem letu našega delovanja, ko smo skrbeli za živali iz krške in brežiške občine, smo dobili v oskrbo 394 prostoživečih mačk, od katerih smo jih 84 oddali novim lastnikom, druge pa vrnili v okolje. Ob tem pa še 212 psov, od katerih jih je 207 našlo nove lastnike, drugi so poginili ali pa jim zaradi bolezni in poškodb ni bilo več mogoče pomagati. Lani smo skrbeli samo za brežiško, radeško in kostanjeviško občino. Tako je bilo živali nekaj manj, zgolj 283 mačk, 47 jih je dobilo posvojitelje, in 116 psov, od katerih so bili 104 uspešno oddani. Letos smo spet sklenili pogodbo s krško občino, pridružila se nam je še šentjernejska, še naprej pa ostajata občini Brežice in Kostanjevica, tako da računamo, da bo živali, ki bodo potrebovale našo oskrbo, spet precej več."

Vodja brežiškega Zavetišča za male živali Aleksandar Risović o tem pravi: "Že v marcu, aprilu in maju pričakujemo več mačjih mladičev kot do zdaj, ker smo sklenili pogodb še z dvema občinama, dogovarjamo pa se še z eno. Lahko povem, da skoraj vse pse uspešno oddamo, pri mačkah pa je nekoliko težje, saj jih je preveč, ne samo prostoživečih, ampak tudi lastniških. Smo pa lani začeli z akcijo sterilizacije in kastracije lastniških mačk, tako da bi zmanjšali njihovo populacijo in s tem tudi zajezili nekontrolirano širjenje različnih bolezni. Rezultati teh ukrepov bodo vidni v naslednjih letih, saj smo samo v brežiški občini opravili posege kar na 400 lastniških mačkah. Lahko pa se pohvalimo, da v našem zavetišču živali ne evtanaziramo in da pred oddajo psov te tudi s pomočjo prostovoljcev socializiramo."

Po dveh letih delovanja v brežiškem zavetišču ugotavljajo, da je bila njihova odločitev za odprtje zavetišča upravičena. Veterinar Janez Kebe o tem pravi: "To se je v tem času pokazalo kot pozitivno. Ustvarili smo tudi zelo dobro sodelovanje s člani Društva za zaščito živali Posavje, tako da živali lažje najdejo nove lastnike, hkrati pa je naše zavetišče odprto za vse, tako da se najdene živali bolj privadijo ljudi in lažje in hitreje najdejo posvojitelje. Opažamo pa tudi, da se je ozaveščenost občanov zelo spremenila, veliko je klicev, da so videli zapuščene, zanemarjene ali zlorabljene živali. Vse to je zelo pozitivno, saj so tako tudi tiste izgubljene živali, ki se pojavijo na tem območju, hitro prinesene k nam, prej pa so bile zapuščene in zanemarjene. In res sem vesel, da ljudje zdaj drugače gledajo na živali, pa ne samo v mestih, ampak tudi na podeželju."

Seveda vse živali, ki pridejo v zavetišče, tudi pregledajo in zdravstveno oskrbijo, iz zavetišča pa odidejo čipirane, cepljene, sterilizirane ali kastrirane, da se ne bi njihovo število preveč povečalo.

Goran Rovan, TV Slovenija

Zavetišče v Posavju ima vse več dela