Nadvoz med gradnjo, januarja letos. Foto: MMC RTV SLO
Nadvoz med gradnjo, januarja letos. Foto: MMC RTV SLO
Grobelno
Z novogradnjo se je varnost v prometu povečala, pravijo na državni direkciji za infrastrukturo. Foto: MMC RTV SLO
Nova cesta v Grobelnem

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je uradno predal prometu novozgrajeni nadvoz čez železniško progo v Grobelnem. Projekt ureditve zunajnivojskega križanja je stal 17,7 milijona evrov, v 85 odstotkih pa je projekt sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, so zapisali na direkciji za infrastrukturo.

Troje prečkanj
Na območju naselja Grobelno je cesta kar trikrat prečkala železniško progo, kar je povzročalo omejitve v pretočnosti prometa. Z gradnjo nadvoza so bili ukinjeni nivojski prehodi čez železniško progo, s podhodom je kolesarjem in pešcem omogočen varen dostop do območja železniške postaje.

V sklopu naložbe sta bili izvedeni rekonstrukcija in novogradnja glavne ceste v dolžini 1,54 kilometra, urejeni so bili premostitveni objekti, avtobusna postajališča, kolesarske steze in pešpoti, odvodnjavanje, javna razsvetljava ter zaščiteni komunalni vodi. Vrednost celotnega projekta je ocenjena na 17,7 milijona evrov, vrednost gradbenih del pa je znašala 15,1 milijona evrov.

Z gradnjo zunajnivojskega križanja ceste in železnice ter ustreznejšimi tehničnimi elementi ceste se je prometna varnost izboljšala za vse uporabnike te ceste, prav tako je zvišana stopnja varnosti v železniškem prometu.

Povečale so se potovalne hitrosti, saj uporabniki ne čakajo več pred spuščenimi zapornicami, naselje Grobelno ni več izpostavljeno negativnim izpustom čakajočih vozil, koristi od projekta pa ima tudi širše območje, saj se z odpravo nivojskih križanj izboljšuje njegova dostopnost in s tem pozitivno vpliva na konkurenčnost in regionalni razvoj, so še dodali.

Nova cesta v Grobelnem