Vinogradniki z nestrpnostjo pričakujejo trgatev. Foto: Reuters
Vinogradniki z nestrpnostjo pričakujejo trgatev. Foto: Reuters
Predvsem v mladih vinogradih bo treba že kar kmalu vzeti škarje v roke. Foto: BoBo

Vinogradniki z nestrpnostjo pričakujejo trgatev. Letos se jim namreč obeta zares dobra letina. Novogoriški Kmetijsko gozdarski zavod je v slovenski Istri že opravil prvo vzorčenje. Enako bo v teh dneh storil Vinakoper in se nato na osnovi rezultatov ter vremena odločil o začetku trgatve. Za zdaj kaže, da bi grozdje za penino lahko začeli trgati v petek, čez teden dni pa še druge zgodnje sorte.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je v vinogradih slovenske Istre prejšnjo sredo odvzel 14 vzorcev chardonnaya, cipra, sivega pinota in malvazije. Rezultati so spodbudni, pravi specialistka za vinogradništvo, Majda Brdnik: "Sladkorne stopnje so zelo lepe, zelo zadovoljive za ta letni čas. Tudi kisline, če jih seveda primerjamo z lanskim letom, so ustrezajoče. Tako da je zorenje hitro."

Predvsem v mladih vinogradih bo zato treba že kar kmalu vzeti škarje v roke, pravi Brdnikova. V Vinakopru so na začetek trgatve že pripravljeni, pravi predsednik uprave Nevijo Pucer. Dosedanje analize vzbujajo optimizem: "Pričakujemo zelo lepo letino."

Letos stavijo predvsem na kakovost: "Računamo na 4.500 do 4.800 ton grozdja. To je neka povprečna letina po količini. Menimo pa, da bo kakovost malo boljša."

Odkupno ceno oziroma akontacijo bodo določili ta teden. Verjetno bo zelo podobna lanski: "Naredili bomo še segmentacijo po posameznih sortah. Zbiramo podatke o zalogah, ki jih še imamo, in tudi na podlagi ocene, ki je vezana na posamezne sorte, bomo verjetno stimulirali tiste sorte, ki so bolj zanimive za Vinakoper, oziroma jim bomo dali večji poudarek pri ceni." To so refošk, malvazija in rumeni muškat.

Jasna Preskar, Radio Koper