Akcijo poostrenih pregledov bodo novembra okrepili s številnimi novimi inšpektorji, ki jih bodo izbrali med učenci izolskih osnovnih šol. Foto: Radio Koper
Akcijo poostrenih pregledov bodo novembra okrepili s številnimi novimi inšpektorji, ki jih bodo izbrali med učenci izolskih osnovnih šol. Foto: Radio Koper

V Komunali Izola trenutno pomagajo uporabnikom, tako da so dejavnosti, povezane z ustreznim ravnanjem z odpadki, prekinjene, so poudarili.

Izolo je nedeljo pozno popoldne prizadelo neurje. Močan naliv s točo je z ogromno količino odpadlega vejevja, listja in zemlje zamašil večji del odtočnih jaškov, zaradi česar je poplavljalo center Izole, Livade in San Simon. Močno je bil prizadet tudi avtokamp Jadranka. Skupaj je bilo poplavljenih 84 objektov, sprožili so se tudi trije zemeljski plazovi.

V izolski komunali in občinskem inšpektoratu sicer glede odlaganja odpadkov ugotavljajo, da je najpogostejši prekršek pri odlaganju odpadkov v zabojnike mešanih komunalnih odpadkov odlaganje kovinske in plastične embalaže, v manjši meri pa tudi bioloških odpadkov, ki v te zabojnike ne sodijo. V nekaterih primerih so našli sledi morebitnih kršiteljev, ki jih zdaj preiskujejo, so sporočili.

Veliko težavo po njihovih navedbah predstavlja zavržena hrana. Živila s pretečenim rokom uporabe ljudje pogosto odvržejo v zabojnike za mešane komunalne odpadke, kamor ne sodijo. Embalažo je treba izprazniti in odpadke ustrezno razvrstiti, pri čemer hrana sodi v zabojnik za biološke odpadke, embalaža v zabojnik za embalažo, stekleni kozarci in steklenice pa v zabojnik za stekleno embalažo, so spomnili na komunali.

Pri razvrščanju embalaže, v katero je bila zavita hrana, je treba oceniti, kako umazana je. Škatla, v kateri je bila na primer pica, sodi med papir samo, če na njej ni ostankov hrane. Če so na njej mastni madeži, sodi v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Tudi papir za peko sodi v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

Šampone, kozmetične izdelke in čistila je treba po navedbah komunale porabiti do konca. Če ostane nekaj izdelka v embalaži, velja za nevaren odpadek in ga je treba odpeljati v zbirni center ali oddati med akcijo zbiranja nevarnih odpadkov.

Električna in elektronska oprema, kabli, podaljški in polnilci predstavljajo nevarne odpadke in sodijo v zbirni center ali v posebne ulične zbiralnike za električno in elektronsko opremo. V občini Izola je takšnih zbiralnikov pet, postavljeni pa so na skupnih zbiralnicah odpadkov na Trgu Sv. Mavra, v ulici nasproti javnih stranišč pri Lonki, v Livadah na povezovalni cesti A, na stičišču Ceste v Jagodje in Ulice proletarskih brigad ter na Maliji ob avtobusni postaji pri otroškem igrišču.

Akcijo poostrenih pregledov bodo novembra okrepili s številnimi novimi inšpektorji, ki jih bodo izbrali med učenci izolskih osnovnih šol, so še pojasnili.