Opozicija je predlagala spremembo zapisnika, a je mestni svet na glasovanju predlog zavrnil. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Opozicija je predlagala spremembo zapisnika, a je mestni svet na glasovanju predlog zavrnil. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Zoran Janković
Župan Mestne občine Ljubljana zavrača očitke, da na marčevski seji ni bilo dovolj svetnikov za sprejetje proračuna. Foto: MMC RTV SLO
Kongresni trg
Opozicija nasprotuje prepovedi hranjenja živali na javnih prostorih. Foto: BoBo
Ljubljanski proračun in nezakonito sprejemanje

Zapisnik marčevske seje, na kateri so potrjevali proračun, je bil potrjen s 25 glasovi, proti jih je glasovalo 20. Zdaj ga morajo poslati na ministrstvo za javno upravo, tam pa bodo odločili, kako po pritožbi opozicije ukrepati zoper občino.

Med sprejemanjem proračuna je namreč opozicija sejo obstruirala. Sprejeli so ga le svetniki iz koalicije Liste Zorana Jankoviča, SD in DeSUS, ki so predlog proračuna za letos potrdili z 21 glasovi, predlog proračuna za prihodnje leto pa z 22 glasovi. Ob tem so se pojavili dvomi, ali je bil 45-članski mestni svet sploh sklepčen, za kar je potrebna polovica članov.

Svetnik SDS-a Anže Logar je opozoril, da je mestni svet pri potrjevanju zapisnika odločal o ponaredku. V zapisniku namreč piše, da je bilo ob glasovanju prisotnih 23 svetnikov, čeprav je še sama svetnica SD-ja Irena Kuntarič Hribar dejala, da je v sobi ni bilo. Gre za uradni dokument, na podlagi katerega bo ministrstvo za javno upravo odločilo o ukrepih zoper občino, je poudaril Logar, ob tem pa svetnike opozoril, da bodo nosili kazensko odgovornost, če ne bodo sprejeli zapisnika, ki odraža dejansko stanje, ampak bodo ustoličili laž.

Opozicija ostro nad župana
Podžupan Aleš Čerin je v odgovor na očitke o nesklepčnosti dejal, da so svetniki o proračunu glasovali trikrat in tolikokrat tudi zagotovili ustrezno večino glasov. "Neizpodbitno dejstvo je, da seje ni obstruiralo 23 svetnikov, tisti, ki so napovedali obstrukcijo, pa so se kot po parku sprehajali noter in ven," je poudaril in razložil, da iz posnetkov seje ni mogoče niti s približno zanesljivostjo trditi, da v dvorani ni bilo 23 svetnikov, kot trdi opozicija.

Vodja svetniškega kluba NSi-ja Mojca Kucler Dolinar je ob robu seje dejala, da je potrditev zapisnika še ena izmed sramot Jankovičeve večine. So pa po njenem mnenju opozicijske stranke vendarle dosegle "malo zmago", saj je ministrstvo za javno upravo jasno reklo, da je treba sklepčnost sveta ugotavljati pred vsakim glasovanjem, "s čimer so zajezili Jankovičeve ideje, ki jih je dal na marčevski seji, da bi se sklepčnost ugotavljala samo na začetku točke dnevnega reda," je pojasnila.

Župan Zoran Jankovič, je po seji dejal, da opozicija ne bi zahtevala naročilnic za svoje delo in ne bi pošiljala stroškov za svoje delo, tudi za plače, če ne bi verjela, da ima občina veljaven proračun. Sicer pa se tudi sam strinja, da je treba zdaj počakati na stališče ministrstva za javno upravo, ter ponovil, da na marčevski seji ob glasovanju o proračunu ni opazil odsotnosti koalicijskih svetnikov.

V boju za zeleno prestolnico višje globe
Na včerajšnji seji je mestni svet sprejel tudi osnutek sprememb in dopolnitev odloka o urejanju in čiščenju občinskih cest in javnih zelenih površin. Ta prinaša višje globe za prekrškarje. Posameznik bo tako moral, če poškoduje drevo, namesto dozdajšnjih 40 evrov plačati 1.000 evrov kazni.

Globe bodo višje tudi za skrbnike psov, ki z občinskih cest ali javnih zelenih površin ne bodo takoj odstranili iztrebkov; ti bodo morali plačati 100 evrov kazni. Prav toliko bodo morali plačati tisti, ki bodo na javni površini hranili živali.

Mestni svet je sprejel tudi osnutek odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožniku in Šišenskem hribu, katerega cilj je ohranitev in povečanje tega območja kot pomembne zelene površine v mestu. Z odlokom želi občina preprečiti morebitne posege, ki bi lahko trajno ogrozili biotsko raznovrstnost tega zavarovanega območja.

Bo občina našla novega partnerja za gradnjo parkirne hiše?
Poleg tega je mestni svet potrdil tudi razdrtje javno-zasebnega partnerstva z družbo Zil inženiring pri gradnji parkirne hiše Kozolec II zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti. Opozicija je ob tem opozorila, da občina svetnikom ni predložila zadostne dokumentacije, na podlagi katere bi lahko o zadevi kompetentno odločali.

Pogodba o javno-zasebnem partnerstvu je bila podpisana konec leta 2009. Po pogodbi naj bi občina v projekt, ki naj bi bil končan do marca 2011, vložila 100.000 evrov in svoja zemljišča v vrednosti 1,5 milijona evrov, Zilu pa bi 3,8 milijona evrov plačal za gradnjo parkirne hiše, a gradbena jama na Bavarskem dvoru za zdaj sameva. Kot je razvidno iz gradiva občine, bosta občino samo prevzem gradbišča in dokončanje gradnje stala 2,6 milijona evrov.

Ljubljanski proračun in nezakonito sprejemanje