Usoda hiše še ni popolnoma znana. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Usoda hiše še ni popolnoma znana. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Hiša na Hradeckega cesti v Ljubljani že nekaj mesecev ne služi svojemu namenu. Težave s financiranjem, ki so se ponavljale tako rekoč ves čas petletnega delovanja hiše, so Slovensko društvo Hospic nazadnje privedle do odločitve, da prekine nudenje oskrbe umirajočim.

V prostorih bo zdaj najverjetneje deloval zavod Ljubhospic, ki ga je za opravljanje dejavnosti hospica ustanovila Lekarna Ljubljana, soglasje k njegovi ustanovitvi pa je podal tudi ljubljanski mestni svet. O usodi hiše pa se še pogovarjajo, je potrdil direktor Lekarne Ljubljana in novoustanovljenega zavoda Marjan Sedej.

Še vedno so odprte vse možnosti: oddaja v najem ali prodaja objekta. Ko bodo razrešena ta vprašanja, bo tudi jasno, kdaj bi lahko hiša sprejela prve bolnike, so pojasnili na stanovanjskem skladu MOL-a.

Delo ne stoji
Medtem pa v zavodu Ljubhospic po Sedejevih besedah potekajo tudi druge dejavnosti; so v fazi konstituiranja sveta zavoda, ki bo pozneje deloval kot nadzorni in upravni organ ter bo na predlog direktorja sprejemal in potrjeval vse pravilnike in vsa poslovna dogajanja v hiši, od stroškovnega in poslovnega načrta do kadrovskega načrta, razvida del in nalog, je pojasnil Sedej.

Trenutno so v sklepni fazi sprejemanja informativnih prijav za delo v Ljubhospicu. Po načrtih bi bilo v hiši skupaj 17 zaposlenih, v prvi fazi šest ali sedem. Imajo že okoli 25 prijav vseh kvalifikacij, med prijavljenimi pa je vsaj polovica že delovala v Slovenskem društvu Hospic ali konkretno v Hiši hospica.

Predvidenih je več kanalov financiranja delovanja
Stroške delovanja hiše ocenjujejo na slabega pol milijona letno. Predvidenih je več virov financiranja, Lekarna Ljubljana pa bo tisto zagotovilo, da se ne bodo znova pojavljale težave iz preteklosti. Denar bodo poskušali pridobivati tudi z različnimi dogodki, ki bi jih lahko tržili kot pomoč Ljubhospicu, donacijami in prostovoljnimi prispevki. Prijaviti se nameravajo na razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za koncesijo, ki je bil napovedan za konec septembra oziroma pozneje za začetek oktobra.

Danes sicer zaznamujemo tudi svetovni dan paliativne oskrbe in hospica. Ob tej priložnosti te dni v Ljubljani poteka kongres paliativne oskrbe z naslovom V luči dostojanstva življenja. V Slovenskem združenju paliativne medicine, ki kongres organizira, poudarjajo, da je glavni cilj paliativne oskrbe doseganje čim večje kakovosti življenja bolnika.