V Pliskovici so že 11. odprli svoje borjače. Foto: Goran Rovan
V Pliskovici so že 11. odprli svoje borjače. Foto: Goran Rovan
Obiskovalci lahko pokusijo tudi kraške dobrote in vina. Foto: Goran Rovan
Odprti borjači se končajo s sežigom drenovih metel. Foto: Goran Rovan

Pliskovica, idilična vasica na Krasu, blizu Komna in Sežane, je po zapisu na Wikipediji dobila ime po pliski - drobni ptičici, beli pastirici (Motacilla alba), ki v vasi in okoli nje najde primerno okolje za preživetje. Njen živahen značaj pa je bil verjetno povod, da so pastirji, ki naj bi se pred stoletji prvi naselili v te kraje, enako živahne ovce in koze imenovali pliska. Tako naj bi ptice in ovce dale ime vasi, ki je danes ena večjih sredi prostrane kraške planote.

In v tej vasi, ki ima dobrih 100 hišnih številk in okoli 250 prebivalcev, so tudi letos marljivi Pliskovljani pripravili zdaj že tradicionalno prireditev – Odprti borjači. Na ta dan na prtone nekaterih domačij, letos je bilo teh 11, obesijo drenove metle, kar je znak, da so njihovi borjači, kot se imenujejo dvorišča, odprti za radovedne obiskovalce.

Letos so se tako predstavili številni vinarji in vinogradniki, ki poleg terana pridelujejo še vrsto drugih belin in rdečih vin, pa tudi likerje, žganja in sokove. Seveda je bilo mogoče pokusiti tudi kraške in druge jedi - od jote, ričeta do pršuta in različnih sladic. V hostlu so odprli razstavo fotografij Libera Dellapietra, ki jo je naslovil Kras in njegove lepote. Pri T’mškovih je Jernej Bortolato predstavil svoje kamnoseške izdelke, na Pocirjah je čebelarka Irma Petelin predstavila čebelarstvo in pripravila degustacijo medu in drugih izdelkov iz medu. Prikazali so tudi pripravo kraškega čaja za boljše počutje in obiskovalce seznanili o zeliščih za vsakdanjo rabo. Pri Kovačevih so si obiskovalci lahko ogledali tudi hišni etnološki muzej, pri Janezovih so lahko občudovali zbirko starih radijskih aparatov in izdelkov iz lesa, Darijo Arčon pa je predstavil izdelovanje gobelinov in jih tudi razstavil na svojem dvorišču. Z motorji pa so se predstavili tudi člani Tomos kluba iz Sežane.

Prireditev so popestrili tudi godbeniki iz Saleža, obiskala jih je tudi aktualna kraljica terana Katrin Štoka, doma iz Briščkov v občini Zgonik. Za obiskovalce so pripravili še voden ogled po Pliskini poti s predstavitvijo pastirskih igric, turnir v briškoli, kot novost pa tudi lov na pršut, ki so ga po domače poimenovali Pork'n noga kečing. Prireditev je, kljub slabi vremenski napovedi, ki pa se k sreči ni uresničila, obiskalo precej ljudi, tudi iz sosednje Italije. Že tretje leto zapored pa so prišli tudi obiskovalci z avtodomi, člani Caravaning cluba Slovenije ter številni kolesarji. Po tradiciji pa so Odprte borjače sklenili pri latniku evropskega prijateljstva s sežigom drenovih metel in tako simbolično pregnali zimo, saj je skrajni čas za nove, sveže metle, kot zatrjujejo. Zato bodo prireditev ponovno pripravili tudi prihodnje leto. Seveda pa so se najbolj zagreti lahko zavrteli pozno v noč ob glasbi Mateja Felicijana.

Goran Rovan, TV Slovenija