Sejem ob prazniku kozjanskega jabolka vsako leto privabi številne obiskovalce. Foto: Goran Rovan
Sejem ob prazniku kozjanskega jabolka vsako leto privabi številne obiskovalce. Foto: Goran Rovan
Za carjeviča 2013 je bil ustoličen Ivan Omerzu. Foto: Goran Rovan
Tudi letos so se stojnice šibile od dobrot, tudi jabolk ni manjkalo. Foto: Goran Rovan
Praznik kozjanskega jabolka

Sejem regionalnih produktov, kot ga uradno poimenujejo organizatorji - Kozjanski park, je vedno zelo dobro obiskan, saj na njem obiskovalci ne najdejo nobene krame, ampak zgolj doma narejene izdelke, stvaritve mojstrskih obrtniških delavnic, ekološko pridelano hrano in še marsikaj zanimivega. Na tem sejmu se je tudi letos trlo razstavljavcev iz vse Slovenije, ki ponujajo predvsem izdelke mojstrskih obrtniških delavnic, ekološko pridelano hrano in vrsto drugih izdelkov, tako za oči kot za usta.

Letos se je tako na trgu v Podsredi na 140 stojnicah predstavilo 170 razstavljavcev. In kot pravi Valerija Slemenšek iz Kozjanskega parka, si več razstavljavcev preprosto ne morejo več privoščiti. Slemenškova to pojasnjuje: "To je seveda maksimum, kar je mogoče v Podsredo spraviti. Podsreda namreč ni dovolj velika za vse ponudnike, ki bi želeli k nam priti. K nam lahko namreč pridejo samo ekološke kmetije, tradicionalni obrtniki. To se pravi, da pri nas ne najdete nobenega kiča, nobene sladkorne pene in podobne krame."

Sejem vsako leto privabi številne obiskovalce, saj se na njem marsikaj dogaja. Ob prazniku so tudi letos podelili naziv carjevič, ki ga prejme tisti, ki je najbolj poskrbel za svoj travniški sadovnjak. Peti naziv carjeviča je letos prejel Ivan Omerzu iz Zgornje Pohance, ki ima ob družinskem podjetju še osem hektarjev kmetijskih zemljišč, na njih pa tudi stare sorte sadnih dreves. Omerzu je o tem povedal: "Imamo okrog 130 raznovrstnih dreves. Imamo dva nasada, eden je starejši, nekje okoli sedem let, drugi pa je v tretjem letu. In če sem čisto iskren, je sadjarstvo iz družinskega hobija prišlo že kar v malo resne zadeve." Novega carjeviča so seveda tudi ustoličili na sadjarskem tronu, delu kiparja in vsestranskega kulturnega ustvarjalca Francija Černelča. Ta je letos izdelal še en kip, tokrat pesnika Antona Aškerca, s katerim je tudi družinsko povezan, saj je njegova žena pranečakinja pesnika. Kip je izdelan iz kamna in stoji pred Slovensko-bavarsko hišo v Podsredi, pred nekdanjo kaplanijo.

Ponudba na stojnicah je bila tudi letos res pestra in kar vabi k nakupu. Letos je bogata tudi ponudba starih sort jabolk, saj je bila narava tokrat bolj prijazna in je po lanski pozebi in še prej toči letos kar precej pridelka. Seveda pa to ni edini razlog, da obiskovalci tako radi pridejo v Podsredo, saj na sejmu vseskozi poteka tudi pester zabavni in kulturni program.

Za MMC Goran Rovan

Praznik kozjanskega jabolka