Župan Poljčan Stanislav Kovačič pravi, da se vrtci gradijo za
Župan Poljčan Stanislav Kovačič pravi, da se vrtci gradijo za "sto let." Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
V Poljčanah poteka varstvo predšolskih otrok na dveh lokacijah - v enem izmed tamkajšnjih blokov ter v obstoječi stari stavbi vrtca. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek

Da Poljčane potrebujejo nov objekt za varstvo predšolskih otrok, je že nekaj časa znano. Tako naj bi jeseni vendarle pod eno streho združili vse oddelke tamkajšnjega vrtca, saj je gradnja novega objekta v polnem teku.

"Na ta način pridobivamo sodobno investicijo za predšolsko vzgojo in zagotavljamo ustrezne pogoje za najmlajše v naši občini," ob tem poudarja župan Poljčan Stanislav Kovačič, ki pa se že nekaj časa otepa očitkov o predragi gradnji.

V tej občini pod Bočem se namreč gradi 2000 kvadratnih metrov velik objekt, zunanjih površin je še za 4000 kvadratov, celotna investicija pa znaša skoraj štiri milijone evrov.

Vrtci se gradijo za sto let
"Vrtci se gradijo za sto let, moram reči, da smo si zamislili, da ne bomo gradili vrtca z minimalnimi standardi, ampak mu bomo privoščili več standarda. Pri tem pa ne gre za neko bistveno podražitev z vidika standardov. Če primerjamo kvadrature vrtcev v sosednjih občinah, potem vidimo, da smo na približno enakih cenah, morda smo na kvadratni meter dražji za od 100 do 200 evrov," dodaja Kovačič, ki prav tako ne vidi ovir za morebitno revizijo projekta. Kot je prepričan, bo ta, če bo izvedena, pokazala, da je objekt vreden pol milijona evrov več, kot pa bo občina zanj plačala.

Investicija znaša več kot lanski celoletni proračun občine, bo pa večinoma na plečih lokalne skupnosti, ki še išče potrebne vire financiranja.

"Tu smo pridobili ugoden kredit iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini milijon evrov. Preostalo smo nekako zagotovili s sprotnimi sredstvi, s tem da iščemo še en kredit v višini milijon in 200 tisoč evrov," je finančno konstrukcijo projekta obrazložil Kovačič.

Glavni izvajalec del je podjetje GP project ING, tudi njegov direktor Antun Daljavec pa priznava, da gre za zahtevno gradnjo.

"Tu je poplavno območje, slaba nosilnost tal in zato so projektanti morali nekatere stvari spreminjati. Tako je bilo treba na primer oblikovati leseno konstrukcijo strehe," pojasnjuje Daljavec, ki tako kot župan Kovačič zatrjuje, da bo vrtec zgrajen v roku, torej bodo malčki nove prostore naselili že z naslednjim šolskim letom.

Danijel Poslek, Radio Slovenija