Topla voda s soparo učinkuje kot oblika analgezije in porodnicam olajša porod. Foto: BoBo
Topla voda s soparo učinkuje kot oblika analgezije in porodnicam olajša porod. Foto: BoBo

Zamisel o porodništvu v vodi so sodelavci bolnišnice prvič izpeljali v času, ko so se manjše bolnišnice borile za obstanek. Tako so sodelavci našli tržno nišo, ki je ugled porodnišnice razširila prek državnih meja.

Nosečnica se mora pred porodom v vodi zanj prej dogovoriti in opraviti vsa potrebna testiranja, pojasnjuje direktor bolnišnice Aleksander Merlo. Topla voda namreč deluje kot vrsta analgezije, "topla voda oziroma sopara, ki nastaja v majhnem prostoru, človeka rahlo omami".

Je pa tak porod zahtevnejši za babice, saj terja veliko več nadzora in znanja. Babice, ki vodijo tak porod, so posebej usposobljene, pojasnjuje pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Jana Čelhar. Tak porod ima namreč posebne zakonitosti, tako da mora biti babica posebej pozorna na počutje mamice in dojenčka.

V zadnjih letih se skoraj 40 odstotkov porodnic odloči za epiduralno analgezijo, katere dostopnost je nekoliko omajala povpraševanje po porodu v vodi, vendar zanimanje kljub temu ostaja. Letos si je tako obliko poroda izbralo devet mladih mamic. Te so nad tovrstno obliko poroda praviloma navdušene in se zanjo odločijo tudi v vseh naslednjih porodih.