Lani so po ocenah kluba na Koroškem razdelili 2,5 tone hrane. Foto: BoBo
Lani so po ocenah kluba na Koroškem razdelili 2,5 tone hrane. Foto: BoBo
false
V okviru pridobljenega prostora v središču Slovenj Gradca bi radi uredili tudi socialno trgovino. Foto: BoBo

Lions klub Slovenj Gradec, ki je dejaven v štirih koroških občinah, bo tako v kratkem razdelilnico hrane odprl v Slovenj Gradcu.

Na novinarski konferenci ob 20-letnici Lions kluba Slovenj Gradec je predsednik kluba Marjan Vergles opozoril, da je hrane še zmeraj premalo za vse, ki jo potrebujejo. Člani kluba prav tako dejano sodelujejo z območno organizacijo Rdečega križa Slovenije (RKS).

"Akcija viškov hrane je dobrodelno delovanje Lions kluba dvignila na še višjo raven," je ob 20-letnici izpostavil predsednik slovenjgraškega kluba, ki trenutno šteje 33 članov. Njihovo 20-letno pomoč v različnih oblikah ocenjujejo na okoli 300 tisoč evrov.

V Slovenj Gradcu, kjer razdeljevanje hrane poteka najdlje na Koroškem, bo predvidoma v mesecu dni to lažje, saj se je Lions klub z občino dogovoril o brezplačnem najemu večjega prostora v bližini Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec. Manjka jim še oprema prostorov, hladilnike so medtem že dobili, z občino pa se morajo dogovoriti še glede pokrivanja obratovalnih stroškov. V projektu bo dejavno sodeloval tudi CSD.

Socialna trgovina
V okviru pridobljenega prostora v središču Slovenj Gradca bi radi uredili tudi socialno trgovino, saj so potrebe velike. Vergles meni, da bi lahko s spremembo področne zakonodaje in davčnimi olajšavami za trgovce pri tem na pomoč priskočila tudi država. Pri razdeljevanju hrane sodelujejo s patronažnimi sestrami, ki lahko v okviru svojega dela dostavijo hrano šibkejšim v bolj oddaljenih območjih zunaj mesta.

Na Koroškem razdeljevanje hrane v sodelovanju z občinami in RKS-jem poteka tudi na Ravnah na Koroškem, Prevaljah in v Dravogradu. Za zdaj viške hrane dobijo iz treh večjih trgovskih verig, dogovarjajo pa se tudi z drugimi trgovci in si prizadevajo, da bi viške dobili tudi od gostincev in na primer vojske.

Za šibke vseh treh koroških dolin
Začeli so s pomočjo predvsem slepim in slabovidnim, med drugim z nakupi računalnikov in drugih pripomočkov, pozneje tudi gluhim. Pomagali so prizadetim v poplavah, sodelujejo z Zavodom za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, Fundacijo Karla Pečka, združenjem Ozara, široko akcijo zbiranja hrane so za brezposelne delavke organizirali v času stečaja Preventa. Ves čas pomagajo tudi številnim pomoči potrebnim otrokom in drugim socialno šibkim v vseh treh koroških dolinah.