Kapetan članske ekipe Marko Mihelič upravičeno pričakuje medalje v posameznih disciplinah in tudi v skupni razvrstitvi, predvsem zaradi dobrega poznavanja proge v Tacnu in na domači Krki. Foto: Jože Žura
Kapetan članske ekipe Marko Mihelič upravičeno pričakuje medalje v posameznih disciplinah in tudi v skupni razvrstitvi, predvsem zaradi dobrega poznavanja proge v Tacnu in na domači Krki. Foto: Jože Žura
Rafting
Na prvenstvu nastopa 60 ekip iz 16 držav, najmočnejše zasedbe so v članski konkurenci, kjer je 20 moških in 12 ženskih ekip, poleg Slovenije imajo največ ekip Češka, Slovaška Rusija in Turčija. Foto: Jože Žura

Na prvenstvu je skupaj s sodniki in spremljajočim osebjem 350 nastopajočih. V torek bodo na sporedu prva tekmovanja, in sicer na brzicah umetne proge v Tacnu, kjer bodo tekmovanja potekala do vključno četrtka, v soboto pa bodo kraljevsko disciplino spust izvedli na reki Krki med Zagradcem in Šmihelom. Tekmovalci so nastanjeni v športnem parku Breza, kjer so uredili začasni kamp in se bodo vsak dan vozili na prizorišča treningov in tekem.

Za organizacijo zahtevnega prvenstva so se v Straži odločili, ker je njihovo moštvo Rafting kluba Gimpex dolgoletni državni prvak, kot reprezentanca Slovenije se z največjih tekmovanj vedno vračajo z medaljami, na tekmovanjih pa jih redno spremljajo zvesti in glasni navijači.

Župan Straže Dušan Krštinc ocenjuje, da bo prvenstvo stalo več kot 130 tisoč evrov, nekaj denarja bodo dobili s prijavninami in od zveze, večino pa so zagotovili sponzorji. Izvedba prvenstva, v katerega so vključili kar 90 prostovoljcev in vsa delujoča društva v občini, bo pripomogla k večji prepoznavnosti občine in hitrejšemu razvoju turizma v dolini ob reki Krki.

Direktor tekmovanja in predsednik rafting kluba Gimpex Andrej Petkovič je poudaril, da bo tekmovanje vodila tekmovalna žirija, sestavljena iz treh mednarodnih sodnikov, na prvenstvu pa bo sodilo 12 sodnikov, ki se bodo vsak dan iz Straže vozili na tekmovalna prizorišča. Dijaki in profesorji Šolskega centra Novo mesto pa bodo zagotovili neposredni prenos tekmovanj na spletu na www.erc2016.si.

Gostitelji prvenstva si veliko obetajo tudi po tekmovalni plati. Kapetan članske ekipe Marko Mihelič upravičeno pričakuje medalje v posameznih disciplinah in tudi v skupni razvrstitvi, predvsem zaradi dobrega poznavanja proge v Tacnu in na domači Krki. Obenem so na letošnjih treh tekmah evropskega pokala v članski kategoriji zmagali v skupnem seštevku, dobro pa sta nastopili tudi ekipi v kategoriji do 19 in do 23 let.