Osnovno šolo v Tržišču bodo porušili in zgradili novo. Foto: Goran Rovan
Osnovno šolo v Tržišču bodo porušili in zgradili novo. Foto: Goran Rovan
Pouk poteka zdaj na treh lokacijah, tudi v za to preurejenem nekdanjem poslovnem objektu. Foto: Goran Rovan
Brestaniški osnovnošolci imajo pouk tudi v župnišču, gasilskem domu in v prostorih krajevne skupnosti. Foto: Goran Rovan
Osnovna šola v Brestanici naj bi bila energetsko sanirana v dveh mesecih. Foto: Goran Rovan
Posavske šole postajajo energetsko boj varčne

V Posavju so letošnje šolske počitnice izkoristili, da so energetsko sanirali in obnovili kar nekaj šol. Pri osnovni šoli Adama Bohoriča pa se je zataknilo z izborom izvajalca, saj je novomeški Begrad pogodbo odpovedal, ker ni dobil bančne garancije zanjo. Zato so morali razpis ponoviti in se je obnova nadaljevala šele zdaj, izvajal jo bo SL inženiring, trajala pa naj bi dva meseca.

Ker so se zaradi iskanja novega izvajalca dela zavlekla, so morali za začetek pouka v Brestanici poiskati nadomestne lokacije za 180 osnovnošolcev. Ravnateljica Martina Ivačič je zadovoljna, da jim je uspelo najti ustrezne prostore, ki so kar na treh lokacija. O tem Ivačičeva pravi: "Četrti in peti razred sta zdaj v gasilskem domu, sedmi in osmi v župnišču, v domu krajanov pa imata pouk šesti in deveti razred. Medtem ko so učenci od prvega do tretjega razreda v šolski zgradbi, v telovadnici in drugih prostorih. V bistvu smo pouk organizirali tako, da so učenci na istih lokacijah, medtem ko se učitelji selijo."

Učiteljica predmetnega pouka na OŠ Brestanica Bernarda Vidali pravi, da je pouk zaradi selitve precej naporen, da bo pač morala nekaj časa potrpeti. Temu dodaja: "Z avtom naredim dodatno nekje tri kilometre, drugače pa kar precej peš, saj se kar naprej, tako jaz kot moji sodelavci na višji stopnji, gibljemo od župnišča, krajevne skupnosti, pa spet nazaj na župnišče ali do gasilskega doma."

Sicer pa se zdaj že nadaljuje prepotrebna energetska sanacija šole, ki je bila zgrajena leta 1966, slabo desetletje in pol kasneje je bil dozidan še prizidek z jedilnico, kuhinjo in prostor glasbene učilnice, v letu 1992 pa je bila ob njej zgrajena še telovadnica. V šoli so že dolgo opozarjali, da so razmere za delo težke, da so prostori v zimskih mesecih hladni, v poletnih prevroči, streha pa je na več mesecih zamakala. Zato je bila energetska sanacija šole nujna. Z njo bodo izboljšali učne in delovne razmere, prihranili pa bodo tudi pri energiji. Ti prihranki bodo na letni ravni znašali okoli 365 MWh. Obnova šole bo stala 780.000 evrov, končana pa naj bi bila v dveh mesecih.

V Tržišču bodo čez dve leti dobili novo šolo
Medtem ko prestavitev pouka na druge lokacije v Brestanici ni bila predvidena, pa so bili na Osnovni šoli Tržišče zanjo že nekaj časa pripravljeni. Tako so le dočakali, da je bila konec avgusta s podjetjem Kolektor Koling podpisana pogodba za gradnjo nove šole, ki bo stala dobre 4 milijone evrov. Staro montažno pa bodo porušili. Na šoli imajo letos v devetih oddelkih 118 učencev.

Zvonka Mrgole, ravnateljica Osnovne šole Tržišče, je povedala, da poteka pouk zdaj na treh lokacijah, tako kot doslej v nekdanji stari šoli in stanovanjskih prostorih ob gasilskem domu, na novo pa v nekdanjem poslovnem objektu, ki ga je sevniška občina odkupila in preuredila za začasne potrebe pouka. Mrgoletova o novih prostorih pove: "Na tej lokaciji so učenci od prvega do četrtega razreda. Prostori so po mojem mnenju dokaj lično in praktično urejeni, vendar so nekoliko manjši, a vseeno zadoščajo za naše potrebe. Upamo, da bomo to stisko uspeli prebroditi s strpnostjo in z dobrim delom in se že veselimo, da se bomo čez dve leti, predvidoma v maju 2016, že lahko preselili v novo šolo, kjer bomo poslej vsi oddelki skupaj."

Vrednost pogodbe za gradnjo nove šole znaša 4.122.940 evrov, pri čemer bo na podlagi sklepa Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport 1.767.900 evrov zagotovila država, preostali delež sredstev pa Občina Sevnica. Od izvajalca se pričakuje, da bo vsa dela, vključno s pridobitvijo uporabnega dovoljenja, zaključil do maja 2016.

Za MMC Goran Rovan

Posavske šole postajajo energetsko boj varčne