Turistična zveza Slovenije je Tržišče uvrstila na drugo med manjšimi izletniškimi kraji. mesto Foto: Goran Rovan
Turistična zveza Slovenije je Tržišče uvrstila na drugo med manjšimi izletniškimi kraji. mesto Foto: Goran Rovan
V kraju deluje kar 15 društev, ki znajo stopiti skupaj in se poveseliti. Foto: Goran Rovan
Najlepši izletniški kraj v Posavju

Več preteklim vidnim uvrstitvam na natečaju »Moja dežela - lepa in gostoljubna«, ki jo že vrsto let pripravlja Turistična zveza Slovenije, so Tržiščani letos dodali še drugo mesto v kategoriji slovenskih izletniških krajev. Na predlog ocenjevalne komisije Turistične zveze občine Sevnica, ki je opravila občinsko ocenjevanje, je regijska komisija julija Tržišče sprva prepoznala kot najlepše urejen izletniški kraj v Posavju. Potem je urejenost in gostoljubje kraja konec avgusta preverila še državna komisija in v kategoriji »izletniški kraji«, kraji z manj kot 2000 prebivalci, Tržišče uvrstila na visoko drugo mesto.

To za krajane niti ni bilo veliko presenečenje, saj s trajnostnim urejanjem, stalno skrbjo za lep videz kraja in gostoljubjem to počno že vrsto let. Zato so za prejem priznanja zaslužni prav vsi krajani, krajevna skupnost in društva, ki v njem delujejo.
Milena Knez, predsednica Turističnega društva Tržišče pravi, da so si priznanje res zaslužili in dodaja: »Priznanje smo prejeli za našo skrb za urejenost kraja, za katero skrbimo tako rekoč iz dneva v dan. Ljudje so pripravljeni sodelovati, združijo svoje moči. Prav gotovo smo pa precej točk dobili tudi na našem gostoljubju, po katerem slovimo daleč naokoli. V krajevni skupnosti deluje kar 15 društev. In ko je potrebno, znamo stopiti skupaj in poprijeti za delo, saj se ob tem tudi poveselimo in družimo

Ocenjevalna komisija je bila pri svojem delu pozorna predvsem na urejenost glavnih urbanih elementov, prometnih površin, urejenost in varovanje naravne in kulturne dediščine, urejenost objektov komunalne infrastrukture, turistično urejenost in ponudbo kraja. Priznanje so prejeli na podelitvi, ki je bila letos v sklopu Dnevov slovenskega turizma Portorožu. Ob tej priložnosti je za prizadevno prostovoljno delo v turistični društveni organizaciji prejela priznanje tudi članica občinske turistične zveze Marta Kralj, ki je ob tem povedala: »Pravijo, da te drugi cenijo in spoštujejo ravno toliko, kot ceniš in spoštuješ samega sebe. In glede na to, da se krajani krajevne skupnosti Tržišče v domačem kraju počutimo lepo in prijetno, smo prepričani, da se tako počutijo tudi turisti, ki obiskujejo naše kraje, saj se vedno radi vračajo.«

V kraju se skozi vse leto zvrstijo številne prireditve. Med najbolj odmevnimi je Gorska dirka za pokal Malkovca, zdaj so pripravili še večdnevno prireditev »Jesen na vasi«. Pred leti je muzejski vlak v kraj večkrat pripeljal številne obiskovalce na odmevno prireditev, ki so jo poimenovali »Jesensko srečanje v Tržišču«. Zato zdaj spet razmišljajo, da bi morda pripravili še kakšno podobno večjo prireditev in privabili še več ljudi v Mirnsko dolino in bližnje vinorodne griče. Pogovori z društvom Zagon so se že začeli in upajo, da se ta prireditev tudi kmalu vrne.

Za MMC Goran Rovan

Najlepši izletniški kraj v Posavju