Igor Komel in Vasja Klavora sta nagrajenca. Foto: MMC RTV SLO
Igor Komel in Vasja Klavora sta nagrajenca. Foto: MMC RTV SLO

Naklonjenost pietetnemu spominu na 36 tisoč slovenskih vojakov, ki so padli v prvi svetovni vojni in so po 100 letih končno dobili spomenik v Doberdobu, ki je "slovenskih fantov grob", so Primorke in Primorci izkazali že z izbiro osebnosti Primorske meseca oktobra.

Vasja Klavora, sicer upokojeni kirurg, nekoč podpredsednik državnega zbora, gorski reševalec, dober poznavalec dogajanja med soško fronto in avtor več knjig na to temo, si je že dalj časa prizadeval za postavitev takega spomenika. V sodelovanju s Kulturnim domom v Gorici, ki ga vodi Igor Komel, človek povezovanja, izjemen organizator, ki je Kulturni dom od leta 1987, odkar ga vodi, resnično ustvaril kot hišo sožitja, je nastala zamisel o postavitvi spomenika v Doberdobu. 26. oktobra so ga svečano odkrili ob prisotnosti predsednikov Republike Italije in Slovenije, Sergia Mattarelle in Boruta Pahorja, kar številni označujejo za zgodovinski dogodek. Brez Vasje Klavore in Igorja Komela, njune vztrajnosti, tudi trme, predvsem pa izjemnega spoštovanja, ki ni ostalo pri besedah, bi tega spomenika ne bilo.

Vasja Klavora je, po razglasitvi za osebnost meseca oktobra v pogovoru za Radio Koper povedal: "Še enkrat bom poudaril: resnično je šlo za zgodovinski dogodek! Tega ne smemo pozabiti. Prišla sta oba predsednika danes obeh prijateljskih držav Italije in Slovenije. Nekoč smo bili nasprotniki. Tu se je umiralo. Tu se je sovražilo. Tu se je skozi dolga desetletja zaznamovalo kot območje nekega hudega boja, neke velike vojne, nekega velikega vojnega spopada, ki se ni zgodil na slovenski zemlji. Ne morem mimo tega, da ne rečem, kako lepe in prijateljske so bile besede italijanskega predsednika. Vsi so pozivali k miru in mislim, da se je po stotih letih zgodilo to, kar so si tudi naši fantje in možje, Slovenci, sicer v avstro-ogrskih uniformah tedanje armade želeli: da se to vojevanje tu konča in naj zavlada mir. To je bila tudi njihova poslanica!"

Igor Komel je dodal: "Prav gotovo je zadoščenje in hkrati je razmišljanje, kako naprej. Upam, da bo spomenik postal turistično zanimiva atrakcija za celoten Goriški Kras. Da bi znali povezati Cerje, Doberdob, Brestovec. To so simboli slovenske zemlje!"

Na slovesni podelitvi v sežanskem Kosovelovem sta zmagovalca iz rok lanske Osebnosti Primorske Angele Lampe prejela zlato jabolko, ki je delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Gostitelja zaključne prireditve sta bila novinarka in voditeljica Televizije Koper Karin Sabadin in Marko Strle. Za dobro vzdušje v dvorani so poskrbeli novogoriški Avtomobili, s katerimi so zapele tudi tri izjemne vokalistke Severa Gjurin, Neisha in lanskoletna zastopnica Hrvaške na Eurosongu Nina Kraljić.

Za laskavi naslov osebnost Primorske so se letos potegovali: Ines Pahor, Nataša Tul Mandič, Poljanka Dolhra, Marino Kranjac, Janko Boštjančič, Sašo Weldt in Primož Gnezda, Lina Kaldana, Vasilij Žbogar, Franco Cossuta in Bruno Volpi Lisjak, Igor Komel in Vasja Klavora, Nina Luša in Danijel Krivec.