Seznami za priveze se daljšajo. Foto: Lea Širok
Seznami za priveze se daljšajo. Foto: Lea Širok
Privezi v slovenskem morju
V Kopru se cene komunalnih privezov glede na dolžino plovila gibljejo od 290 do 820 evrov, v Piranu od 150 do 1.300, v Izoli pa od slabih 150 do skoraj 1.400 evrov na leto. Foto: Lea Širok

V koprski in izolski občini čaka na privez skupno 1.240 lastnikov plovil, v piranski pa jih je 190. Koprska čakalna lista bo skoraj za šestino krajša septembra, ko bodo dodelili sto novih privezov, v Izoli pa se bo še letos lahko na novo privezalo šestdeset plovil.

V izolskem občinskem pristanišču je povpraševanje po komunalnih privezih občutno večje od ponudbe. Oddanih je namreč vseh 375 priveznih mest, na čakalni listi pa imajo 620 prosilcev. Ob tem bo nekaj deset obstoječih privezov odnesla še gradnja novega pomola za marino. Komunala Izola, ki upravlja pristanišče, jih namerava do konca leta nekaj nadomestiti z novimi.

Direktor Denis Bele je pojasnil: "Ocenjujemo, da bi še letos podaljšali naše plavajoče pomole in tako zagotovili dodatnih šestdeset komunalnih privezov. V drugi fazi, prihodnje leto, pa bi akvatorij dopolnili do maksimuma in v tej drugi fazi pričakujemo še sto dodatnih komunalnih privezov."

Tudi v koprski občini imajo na seznamu 620 prosilcev, v štirih pristaniščih pa je na voljo 567 komunalnih privezov. Septembra bodo za triletno obdobje dodelili sto novih privezov v koprskem mandraču in v pristanišču Badaševica. Obenem pripravljajo nov odlok, s katerim bodo zaostrili pogoje za najem in tako preprečili nezakonito preprodajo komunalnih privezov lastnikom plovil, ki niso koprski občani. Po podatkih upravljavca naj bi bilo tako oddanih kar 40 odstotkov privezov, ki so seveda bistveno cenejši od tistih v marinah.

V Kopru se cene komunalnih privezov glede na dolžino plovila gibljejo od 290 do 820 evrov, v Piranu od 150 do 1.300, v Izoli pa od slabih 150 do skoraj 1.400 evrov na leto. Ribiške priveze v celoti subvencionirata piranska in koprska občina, izolska pa le deloma.

Lea Širok, Radio Koper