Nov kanalizacijski sistem bo tako občankam in občanom zagotovil boljšo kakovost življenja, poudarja ptujski župan Štefan Čelan. Foto: MMC RTV SLO
Nov kanalizacijski sistem bo tako občankam in občanom zagotovil boljšo kakovost življenja, poudarja ptujski župan Štefan Čelan. Foto: MMC RTV SLO

Projekt pod naslovom Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju Ptujskega polja je sestavljen iz dveh samostojnih in finančno neodvisnih projektov. Tako so v prvem delu projekta, kjer je sodelovalo sedem spodnjepodravskih občin, zgradili tudi čistilno napravo Formin za štiri tisoč populacijskih enot ter kanalizacijski sitem v dolžini več kot 16 kilometrov.

Drugi del projekta pa bodo izvedle občine Ptuj, Markovci in Gorišnica, kjer predvidevajo izgradnjo 23 kilometrov kanalizacijskega omrežja in priključitev na ptujsko centralno čistilno napravo. Kot poudarja ptujski župan Štefan Čelan, vse to za kakovostnejšo podtalnico. "Narava nas je na tem območju bogato obdarila in voda iz dneva v dan postaja bolj strateška surovina. Treba je storiti vse, da ti vodni viri ostanejo čim bolj čisti in bodo še številne generacije uživale čisto vodo."

Nov kanalizacijski sistem bo tako občankam in občanom zagotovil boljšo kakovost življenja, še poudarja Čelan: "V vseh treh občinah, ki sodelujemo pri drugem delu projekta, bodo lahko občanke in občani na sodobnejši način rešili urejanje odpadnih voda. Ne bodo več potrebne greznice in druge še slabše rešitve, ki jih lahko vidimo na terenu."

Izgradnja kanalizacije naj bi (brez davka) stala več kot deset milijonov evrov, a jasno je, da to ni znesek, ki bi zadostoval za dokončanje projekta. "K tej celi zgodbi bo treba dodati še izgradnjo pločnikov, novo asfaltiranje določenih odsekov cest in izgradnjo druge pripadajoče infrastrukture. Iz tega razloga je moja ocena, da bo na koncu vrednost investicije bliže dvajsetim kot desetim milijonom evrov," je še prepričan Čelan.

Gre za visok znesek, sploh v času, ko denarja za investicije v občinskih proračunih ni v izobilju. Tudi zato so sodelujoče občine že podale vlogo za pridobitev sredstev kohezijskega sklada in sredstev ministrstva za kmetijstvo in okolje. Kako uspešni bodo pri zbiranju teh sredstev, še ni znano, znan pa je časovni okvir poteka tega projekta. Odpiranje ponudb za izvedbo gradnje bo desetega maja in če ne bo pretiranih zamud zaradi morebitnih pritožb naj bi celoten projekt končali v treh letih.