Lokalne novice
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Vinag
Novi lastnik obljublja ohranitev blagovne znamke. Foto: BoBo
VIDEO
Vinagova vinska klet znov...

Dodaj v

Vinagova klet po propadu podjetja spet odpira vrata

Dobra novica za Maribor
24. september 2014 ob 17:33,
zadnji poseg: 24. september 2014 ob 17:45
MMC RTV SLO, STA

Znamenita Vinagova vinska klet pod mariborskim mestnim središčem je po propadu nekoč pomembnega vinarskega podjetja znova odprla vrata. Za kupcem stoji azijski kapital.

Stečajna upraviteljica Vinaga Brigita Kraljič je sicer pred kratkim najemno pogodbo sklenila z družbo Marestate, ki je v stoodstotni lasti Nizozemca Harma Jana Prinsa, a je najeto Vinagovo premoženje v upravljanje prevzela v ta namen ustanovljena družba Vinmar, ki je v deljeni lasti Prinsa, Kitajca Sang Veija, Japonca Nacukija Tamure in Tajvanca Robina Hsina Pan Šuna.

Prins je na novinarski konferenci pojasnil, da je njihov namen obuditi blagovno znamko Vinaga ter jo pripeljati na mednarodni vinski trg. Prav mešana družba lastnikov iz azijskega sveta jim omogoča odpiranje na nove perspektivne trge, kjer se poraba vina povečuje.

Letos 1,1 milijona evrov za obnovo
"Vinag je trenutno relativno majhen proizvajalec vina, a želimo se vrniti v zgodovino, ko je že bil eden največjih vinarjev v regiji. Ob lastnih vinogradih bomo vzpostavili tudi sodelovanje z drugimi pridelovalci grozdja v regiji," je povedal Prins in dodal, da bodo samo letos v obnovo podjetja vložili 1,1 milijona evrov.

Za zdaj so zaposlili 15 ljudi, še dodatnih 30 jih začasno dela v vinogradih, Prins pa računa, da bodo število zaposlenih do konca leta povečali na od 35 do 40. Večina jih bo delala v proizvodnji, nekaj med njimi pa tudi v izvoznih dejavnostih, zlasti na azijske trge. Vse svoje proizvode bodo prodajali pod blagovno znamko Vinaga, obdržali pa bodo tudi uveljavljeno znamko Mariborčan.

Sicer pa vlagatelje po najemu zanima tudi poznejši odkup podjetja, kar bo odvisno tudi od ponujene cene, a je bilo za hitro rešitev obstoječih vinogradov nujno najprej skleniti najemno pogodbo. Letošnja letina bo skromna, okoli 100.000 litrov vina, nekaj grozdja bodo odkupili še od drugih pridelovalcev. Od skupaj 72 hektarjev vinogradov jih je namreč stečajna upraviteljica skoraj polovico letos dala v najem drugim vinarjem, a v Vinmarju upajo, da jih naslednje leto dobijo nazaj.

Stara klet na voljo tudi obiskovalcem
Glavnina dejavnosti podjetja bo sicer vezana na novejšo klet v Košakih, stara klet v središču mesta, ki je od aprila letos samevala, pa bo zdaj v skladu z dogovorom z Mestno občino Maribor in Zavodom za turizem Maribor Pohorje znova na voljo tudi za ogled obiskovalcem ter nekatere protokolarne dejavnosti občine.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
AKidra
# 24.09.2014 ob 23:24
Upam,da spet zaživijo vinogradi okoli Maribora in da se ne bodo zaraščali dalje!
robijehud
# 25.09.2014 ob 08:34
Ja, jasno da so se odprla vrata mestne kleti; mošt ja mora vreti v sodih, ne pa v v vinogradih....
zozozo
# 24.09.2014 ob 23:20
To ni "znamenita Vinagova klet" ampak mariborska mestna klet, ki obstaja precej dlje kot Vinag. Vinagu je pripadla samo zaradi idiotske nacionalizacije družbenega premoženja leta 1991, ko so vse družbene objekte, na katerih so družbena podjetja imela uporabno pravico, razglasili za njihovo lastnino. Torej Vinag je lastnik te kleti iz enakih razlogov kot so neke iks firme lastnice parkirišč med ljubljanskimi bloki.
Kazalo