Stavba mejnega prehoda Vinica 17. decembra 2015, ko so tam postavljali žičnato ograjo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Stavba mejnega prehoda Vinica 17. decembra 2015, ko so tam postavljali žičnato ograjo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Zaradi pogostega dežja, nizkih temperatur in snega ter dodatnih del se je zavleklo predvsem urejanje brežine ob cestišču, novi rok za končanje gradbenih del je 30. april.

Z direkcije za infrastrukturo (DRI) so pojasnili, da jih bo omenjena naložba stala nekaj manj kot 300.000 evrov. Na mejnem prehodu Vinica bo omogočila varno izvajanje mejnega nadzora po schengenskih standardih in s tem odpravo prepovedi prehoda tovornih vozil, težjih od 7,5 tone.

Dodali so, da gradnja dodatnega čakalnega pasu na cesti R1-218 proti mejnemu prehodu Vinica in mostu čez Kolpo obsega vkop v pobočje nad cesto, prestavitev droga 20-kilovoltnega kablovoda in telekomunikacijskega kabla, ureditev vozne podlage in prometne signalizacije ter zavarovanje brežine in postavitev varovalne ograje na vrhu izkopa.

Z dodatnim čakalnim pasom naj bi rešili tudi vprašanje tovornega prometa pri prehajanju mejnega prehoda Vinica in tamkajšnjega mostu z omejitvijo prevoznosti na 7,5 tone, ki pesti predvsem lokalna belokranjska podjetja.

Rešitev tudi za tamkajšnje prebivalstvo
Kot je konec aprila lani novinarjem napovedal sekretar ministrstva za notranje zadeve Andrej Špenga, bodo ozko območje mejnega prehoda Vinica prilagodili z dodatnim voznim pasom za težja tovorna vozila, za kar bodo morali odkupiti 200 metrov brežine ob cesti na slovenski strani. Prehajanje meje pa bodo ob preostalem prometu dovolili le tovornim vozilom, težjim od 7,5 tone, v lasti lokalnega prebivalstva.

Preostali tranzitni težji tovorni promet bodo prepovedali oz. preusmerili na druge belokranjske mejne prehode. Omejitev pri prehajanju viniškega mosta, ki naj bi po njegovih podatkih zmogel nositi vsaj 30 ton, pa naj bi zvišali nad 7,5 tone, je še dejal Špenga.

Na črnomaljski občini, kjer si od leta 2008 prizadevajo za sprostitev težjega tovornega prometa črz mejni prehod Vinica s slovenske strani, so sicer za podporo pri ureditvi omenjenega vprašanja marca lani zbirali podpise belokranjskih podjetnikov. Te so kot dodatno utemeljitev svojim zahtevam priložili odgovoru na poziv, ki so ga pred tem, januarja lani, naslovili pristojnim na vladi.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je takrat pojasnila, da so z omenjenim pozivom pristojne vnovič pozvali k sprostitvi prehajanja težjih tovornih vozil čez mejni prehod Vinica, kjer območne gospodarstvenike pesti omejitev na težo 7,5 tone pri prečkanju mosta čez Kolpo. Ta namreč velja le za njegovo prečkanje s slovenske strani, medtem ko s hrvaške ni omejitve, je še opozorila županja.