Vino iz globin. Foto: Dulcis
Vino iz globin. Foto: Dulcis

Doslej so potopili že 6.000 steklenic belega vina sort chardonnay, rebula in tokaj, prva "bera" pa je bila lansko leto. Nekaj steklenic so za pokušino potegnili iz morja danes, preostale steklenice pa bodo zorele v morski globini do naslednjega leta.

Ob pokušanju vina, ki je v morju zorelo dve leti in je prav posebnega okusa ter je vrhunsko, je enolog dr. Paolo Pineschi iz Gorice povedal, da je to njegovo drugo okušanje vina dulcis iz "morske kleti" in da je navdušen tako nad okusom kot tudi nad idejo.

"Zorenje v morski kleti je povsem drugačno kot v vinski. Temperatura morja je konstantna vse leto in zaniha največ za dve stopinji. Pri tem pa vino ne more oksidirati, saj morska voda preprečuje dostop zraka," je poudaril dr. Pineschi.

Vinar iz Goriških brd Igor Tomažič je ob tej priložnosti povedal: "Vino v takšnih pogojih ne zaspi, a se tudi ne utrudi – gibanje morja pri vinu namreč ohrani svežino."
Vsaka steklenica vina dulcis mare je unikat, saj bogato življenje na dnu morja na njih pusti svoj pečat. Steklenice, pokrite s koralami in školjkami, lično zapakirajo v škatlo iz orehovine, katere dizajn spominja na val.