Travnik med domom starejših občanov Pristan, Vipavo in avtocesto, kjer naj bi gradili kampus. Foto: Mariša Bizjak
Travnik med domom starejših občanov Pristan, Vipavo in avtocesto, kjer naj bi gradili kampus. Foto: Mariša Bizjak
Vipava
Zdaj še kmetijsko zemljišče, kmalu študentsko središče. Foto: Mariša Bizjak

Upravni odbor novogoriške univerze odločitev je sprejel soglasno, pred nakupom zemljišča pa je postavil lokalni skupnosti šestmesečni rok za odpravo določenih pomanjkljivosti.

Člane upravnega odbora Univerze v Novi Gorici je o izbiri Vipave za graditev kampusa prepričala dobro pripravljena in celovita ponudba, toda pred nakupom od šest do devet hektarjev med tamkajšnjim domom ostarelih in Škofijsko gimnazijo je treba to zemljišče še urediti.

Predsednik upravnega odbora univerze Boris Peric: "Mislim, da mora občina urediti predvsem namembnost zemljišča, in potem je to zemljišče seveda podvrženo tudi nekaterim omejitvam zaradi stoletnih vod."

Ameriški tip kampusa
Vipava ponuja možnost klasičnega, ameriškega tipa univerzitetnega kampusa, poudarja rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik in napoveduje nadaljnje korake: "In da v letu 2014 le pripravimo idejne načrte in mogoče prve projekte, da bi lahko v letu 2015, če bo sreča mila in če bomo uspešni pri pridobivanju denarja, mogoče celo začeli graditi."

Župan občine Vipava Ivan Princes ne dvomi o podpisu pogodbe o prodaji zemljišča univerzi za nekaj več kot milijon evrov. Za začetek graditve kampusa v Vipavi bi potrebovali 25 milijonov evrov, ne s spremembo imena ne s sedežem pa se za zdaj v vodstvu novogoriške univerze ne ukvarjajo.

Edina mogoča alternativa je Nova Gorica
Medtem ko Zavrtanik vsa namigovanja, da naj bi z izbiro zemljišča v Vipavi zgolj strašili novogoriško občino in skušali izsiliti boljše pogoje, zanika, novogoriški župan Matej Arčon meni, da so podatki dovolj zgovorni: "Univerza v Novi Gorici je izbirala med možnostjo, da bi zgradila kampus na občinski zemlji na najbolj elitni lokaciji v središču Nove Gorice (poleg sodišča, op. p.) brez nakupa zemljišča (z brezplačno stavbno pravico), kar smo ji na mestni občini ponujali, in med zemljiščem v Vipavi, ki ga namerava kupiti in ki je poleg tega očitno še poplavno ogroženo."
Arčon: "Dobrota je sirota"
Mestna občina Nova Gorica je, kot še pojasnjuje Arčon, v zadnjih letih že veliko vložila v univerzo, s katero že več let potekajo pogovori in iskanje najugodnejše rešitve. "Navsezadnje je Mestna občina Nova Gorica Univerzi v Novi Gorici brezplačno odstopila že stavbo v Rožni Dolini, kjer ima sedež. Verjetno v Sloveniji ni občine, ki bi v visokošolske programe in univerzo vložila toliko denarja, kot smo ga mi, za kar nam nikakor ni žal. Pripravljeni smo iti z odlokom na mestni svet, da bi omogočili univerzi čim cenejšo gradnjo kampusa. Mi smo storili vse, da bi se v Novi Gorici univerza lahko uspešno razvijala. Zdaj je na potezi Univerza v Novi Gorici," še pojasnjuje Arčon.

15-letno iskanje rešitve za kampus
Prva ideja za kapus se je pojavila že leta 1999, zadnji idejni osnutek za kampus ob potoku Korn v Novi Gorici pa je pred štirimi leti izdelal arhitekt Boris Podrecca. Koliko denarja so za zamisli na univerzi v zadnjih petnajstih letih že porabili, nočejo razkriti.

Valter Pregelj (Radio Slovenija), Mariša Bizjak (TV Koper)