Začetek del. Foto: MMC RTV SLO
Začetek del. Foto: MMC RTV SLO


Gre za skupni projekt občin Ivančna Gorica in Grosuplje, v okviru katerega bosta zgrajena kanalizacija in rekonstruirana centralna čistilna naprava v občini Ivančna Gorica ter zgrajena kanalizacija in opravljena nadgradnja centralne čistilne naprave v občini Grosuplje.

V četrtek se je po besedah Gašperja Stoparja z občine Ivančna Gorica uradno začela gradnja povezovalnega kanala Vir pri Stični v dolžini 1.775 metrov. Gre za kanalizacijski sistem, ki bo segal vse do sredine vasi Vir. V soboto se je začela tudi gradnja sekundarnega dela, ki bo s kanalizacijo opremil celotno naselje Vir.

Ivančnogoriški župan Dušan Strnad je naložbo označil kot največji kanalizacijski projekt v zgodovini občine. Operacijo delno financira evropski kohezijski sklad. V njenem okviru bodo v ivančnogoriški občini zgradili skupno 5.895 metrov nove kanalizacije, tri črpališča in rekonstruirali obstoječo centralno čistilno napravo. Kapaciteta slednje se bo z zdajšnjih 15.000 zmanjšala na 6.000 priključnih enot. Naložba v povezovalna kanala se bo izvajala na območju aglomeracij Vir pri Stični in Višnja Gora. Omogočila bo, da se bo v omenjenih aglomeracijah na odvajanje odpadne vode dodatno priključilo 1.575 prebivalcev, medtem ko bo imelo dodatnih 1.810 prebivalcev možnost čiščenja odpadne vode.
Bogdan Miklič
foto: Gašper Stopar