Sprva je potekal miren protest, ki se ga je udeležilo okoli 300 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Metka Pirc
Sprva je potekal miren protest, ki se ga je udeležilo okoli 300 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Metka Pirc
Šmartno ob Paki
Protestniki močno nasprotujejo spremenjeni trasi. Foto: MMC RTV SLO/Metka Pirc

Sprva se je na prijavljenem protestu pred kulturnim domom zbralo okoli 300 nasprotnikov predloga, da načrtovano štiripasovnico umaknejo proti gori Oljki v občini Šmartno ob Paki. Protest je bil tako spočetka miren in kulturen, potem pa so razburjeni krajani - pridružili so se jim tudi tisti s Polzele in Braslovč - prišli v kulturni dom.
Tam so predstavniki okoljskega ministrstva želeli pokazati spremembe pri gradnji tretje razvojne osi. Obravnavo so začeli, ko je v dvorani bilo le okoli deset ljudi. Takrat so vkorakali protestniki s piščalkami in plakati, je poročala dopisnica Metka Pirc. Bilo je tako glasno, da so predstavniki ministrstva zapustili dvorano.

Do besede niso pustili niti domačemu županu Janku Kopušarju. Ta je dejal, da je zelo razočaran nad ravnanjem krajanov in da se boji, kako bo zdaj občina lahko enakopraven sogovornik načrtovalcem nove ceste. Krajani že več kot 10 let vztrajajo, da je izbrana cesta neustrezna. Dvakrat so že uspeli preprečiti gradnjo in pravijo, da jo bodo še tretjič.
Podgoršek Martin, predstavnik Civilne iniciative Šmartno ob Paki, pa je tik pred protestom za TV Maribor povedal, da je predlagana trasa ob gori Oljki nesprejemljiva, ker ruši okoli 70 objektov in prizadene 150 krajanov.
Velenjčani traso podpirajo
Na drugem bregu so Velenjčani, ki so danes združili župane zgornjesavinjskih in koroških občin, ki pa nasprotno kot Šmarčani, to traso čez Braslovče in Šmartno podpirajo.