Lokalne novice

Poudarki

  • Poleg osumljenca sta bila ob eksploziji po podatkih policije poškodovana še dva človeka
Prizorišče
Blok, v katerem je 7. novembra 2018 odjeknila eksplozija, stoji na Ulici bratov Greifov v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO

Vzrok za eksplozijo v Mariboru je bila prerezana plinska cev

Osumljenec se je v preteklosti že psihiatrično zdravil
9. november 2018 ob 12:57
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Eksplozija, ki je v sredo popoldne odjeknila v enem izmed stanovanj bloka v Mariboru, je bila po ugotovitvah kriminalistov posledica prerezane plinske cevi v stanovanju, kjer so našli hudo poškodovanega 52-letnega moškega.

Stanovanje je bilo zaklenjeno in v njem je bil sam, je danes povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda. V eksploziji, ki je razdejala celotno tretjo etažo sicer petnadstropnega stanovanjskega bloka v Ulici bratov Greifov v mestni četrti Pobrežje, je bilo poškodovanih 30 od 32 stanovanjskih enot v bloku in več kot 30 osebnih avtomobilov, ki so bili parkirani v bližini. Gmotna škoda po prvih ocenah policije presega pol milijona evrov.

Hudo poškodovani 52-letnik, ki je v stanovanju živel sam, je še vedno v kritičnem stanju. Munda je ob tem povedal, da ugotovitve utemeljujejo sum, da je storil kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za kar je predpisana kazen do deset let zapora.

Osumljenec se je že psihiatrično zdravil
Osumljeni Mariborčan se je že večkrat psihiatrično zdravil v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, tako bolnišnično kot ambulantno. V ustanovo je bil po besedah Munde priveden tudi že v spremstvu policistov in svojcev, nazadnje avgusta letos, ko je v alkoholiziranem stanju izražal samomorilske grožnje. Zaradi tega so ga hospitalizirali v varovano enoto. Policija ga je v preteklosti večkrat obravnavala zaradi različnih dogodkov oziroma prijav, največkrat zaradi kršitev javnega reda in miru.

Poleg njega sta bila ob eksploziji po podatkih policije poškodovana še dva človeka. V obeh primerih je šlo za lažje poškodbe; 11-letni otrok, ki je bil v tistem času v enem izmed preostalih stanovanj v tretjem nadstropju, je med reševanjem psa izpod ruševin dobil odrgnine po roki, v drugem nadstropju pa je 27-letni moški zaradi lomljenja stekla dobil ureznine po nosu in nogi.

Uničenih šest stanovanj
Kriminalisti so po ogledu kraja dogodka in z zbiranjem obvestil nesporno ugotovili, da je bila eksplozija posledica prerezane plinske cevi v stanovanju 52-letnika. Zaradi tega je uhajal plin, kaj točno je sprožilo eksplozijo, pa še ni znano. "Ali je bila kakšna vnetljiva snov, vžigalnik ali kaj drugega, še ugotavljamo," je povedal Munda.

V eksploziji je bilo popolnoma uničenih šest stanovanj, ki so tako neprimerna za bivanje. Dostop na območje je še vedno omejen. "Naša naloga je tudi zaščita premoženja. Ta trenutek se še izvajajo ukrepi v smislu zavarovanja in zaščite, da ne bi bilo morebitnih kaznivih dejanj," je dejal Munda.

Predstavniki zavarovalnice v sodelovanju z upraviteljem bloka natančno popisujejo škodo. Stanovalci, ki so ostali brez doma, so se začasno zatekli k svojcem ali prijateljem, občina pa jim je ponudila tudi začasne bivalne enote Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor. Po besedah vodje občinske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mateja Zupaniča se za zdaj še nihče ni odločil za to možnost.

VIDEO
Vzrok eksplozije prerezana plinska cev
L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Yeah sure
# 09.11.2018 ob 14:07
Ni psihopat, ravno nasprotno - najbrž trpi za hudo obliko depresije. Glede na vse povedano je žalostno, da se takih primerov ne prepozna prej in takim ljudem pomaga, preden naredijo nekaj hudega sebi in okolici.
odprtizvezek
# 09.11.2018 ob 13:51
En tak psihopat v 5min unici pol bloka in kaj bos potem... grozno, take mi mogli preventivno na psihijatrijo dozivljenjsko.
seven7
# 09.11.2018 ob 14:22
Hm... namesto da obsojate tipa - obsojajte nase politike - zdravstvo...

Na PSIHIJATRA se čaka od POL do ENEGA leta.
sas
# 09.11.2018 ob 14:11
Glede na vse povedano je žalostno, da se takih primerov ne prepozna prej in takim ljudem pomaga, preden naredijo nekaj hudega sebi in okolici.

Prepoznalo se je že prej, kot je navedeno v članku je bil večkrat obravnavan ... samo naredi se nič ne, očitno.
los-t
# 09.11.2018 ob 16:45
Ranljive skupine pa to...škoda samo, ker mi ostali nismo neranljivi...bravo socialne službe in policija, psihične bolnike spuščat med množice v imenu neke zgrešene humanitarnosti...
luna med oblaki
# 09.11.2018 ob 15:23
Zdravila proti depresiji oz. pomirila in alkohol - to je najslabša kombinacija. Človek je psihični bolnik, težak karakter in zraven še psihopat, da naredi kaj takega! Taki ljudje spadajo v neko ustanovo - na zaprt oddelek, zato, da ne ogroža drugih ljudi, ki so nedolžni.
Kdo bo vse to plačal?
MAN0
# 09.11.2018 ob 14:12
Ranljivim skupinam prebivalcev ne smemo kršiti človekovih pravic in jih kar zapirati.
Nuditi jim moramo vso podporo in jih integrirati v skupnost.
Kolateralne žrtve in njihove pravice tu ne štejejo.
SuitUp
# 09.11.2018 ob 15:56
Naj bi ga bilo strah in je sel v bano ter prizgal vzigalnik. Noro. Bolj sebicnega dejanja se nisem videl. Pojdi v gozd prerezi si zile, vtopi se, vstreli se briga me ampak da unicis zivljenje drugim pa sramota. Zapret ga v kletko za 20 let brez vsega pa ce se hoce ubit se naj zaletava v steno z glavo.
pajadeja
# 09.11.2018 ob 20:20
Prerezana cev? Se pravi, da ni bla udba, soros, migranti? Smo sigurni? Kučan, mogoče?
nonparel
# 09.11.2018 ob 17:09
Tukaj se kar ponuja možnost za odprtje svetovalne firme, kjer bi eventuelnim samomorilcem svetovali kako narediti samomor, ne da bi s tem sicer žalostnim dejanjem ogrožali druge in njihovo premoženje.
Ta poskus samomora bi lahko vzel mnogo življenj, še sreča da ni.
miško5lin
# 10.11.2018 ob 06:12
zigag

Ti pa delaš takšno paniko iz tega plina, da si boš res še kaj zakuhal.
Če sta ti dve različni službi pregledali napeljavo in je OK, potem nima smisla, da še sam nekaj poizkušaš. Boš res kaj izpulil ter si nakopal kakšno nesrečo.
franceska1977
# 09.11.2018 ob 21:04
Nič novega v naši Sloveniji... Spet se CSD, tokrat CSD Maribor brani z izjavami, da je vsa dokumentacija glede vodenja postopka bolnika s psihičnimi težavami urejena... namen zaposlenih na CSD-ju pač ni nudenje pomoči osebam, ki jo potrebujejo ampak, da zadostijo nekim standardom, ki jih predpiše zakonodaja... da bi se kdo kdaj vprašal, kakšna obravnava bi bila najbolj ustrezna za določeno osebo, zlasti tisto, ki ima psihične težave in je v preteklosti že bil nevaren SEBI in svojim BLIŽNJIM...
Pri nas se pač vsi izklicujejo, da nimajo pristojnosti za to in ono... Ne vem, kako naj nekdo, ki težko funkcionira v vsakdanjem življenju in živi v popolnoma svojem svetu, presodi, da potrebuje psihiatrično pomoč, če je pa v sebi prepričan, da je popolnoma zdrav ... dejansko so takšni ljudje pogosto nevarni sebi in okolici... ko se obrneš na psihiatrično bolnišnico, zdravstveni dom in podobne institucije ti odgovorijo, da se mora bolnik sam strinjati z zdravljenjem na psihiatričnem oddelku... no, v tem primeru je baje ta bolnik že v preteklosti grozil sosedom in celo poskušal narediti samomor vpričo svojega mladoletnega sina... to izjavo sem slišala na komercialni televiziji...
SMERŠ
# 09.11.2018 ob 19:20
če nimaš vseh kolesc v glavi ti noben psihiater ne pomaga
Ljubinica
# 09.11.2018 ob 18:29
Največji problem je v tem, da mora človek sam pristati na zdravljenje oz. hospitalizacijo. Sploh v psihiatriji. Tudi v primeru poskusa samomora.
Da znajo biti psihiatrični bolniki hudo "trmasti" in uporni ter da številni živijo v samozanikanju, ni neka velika skrivnost. In posledice so tu.
Hvala bogu, da gre samo za materialno škodo in da ni nastradal še kdo povsem nedolžen.
x1ijn
# 10.11.2018 ob 11:03
@zigzag
Plin se voha. Če napeljava v bloku samo malo pušča, bo smrdelo na hodniku in stopnišču. Nižje in bolj pri tleh bo smrad močnejši. Če zaznaš smrad po plinu, moraš obvestiti dobavitelja. Na prodaj so tudi naprave za zaznavanje zemeljskega plina.

Serviserji plinskih naprav se po mojem ne hecajo, ker so posledice zelo resne. Komponente imajo določen rok trajanja. Predčasno jih lahko daš zamenjati, če se tako počutiš bolj varnega.

Trenutno živim v bloku brez plinske napeljave. Sem pa že živel v blokih s plinom, in tudi v dveh kjer je napeljava puščala, pa ni bilo hujšega, ker se je dovolj hitro posredovalo.

Večji problem je, ko nekdo namenoma spusti plin. V tem primeru so koncentracije višje in tega ne moreš preprečiti z rednim vzdrževanjem. S tem se k sreči še nisem srečal.
pepieinschlag
# 10.11.2018 ob 09:54
Ti pa delaš takšno paniko iz tega plina, da si boš res še kaj zakuhal.

Se je že zgodilo.
Znanec »ziheraš« je tako močno privil kovinsko objemko (ki jo je sam namestil za vsak slučaj) na ojačani del gumijaste cevi pri regulatorju (»da bo bolj držalo«), da je cev tam počila in je plin uhajal.
Prišlo je »samo« do manjšega požara.
marelica7
# 10.11.2018 ob 05:21
Ko sem ležala na oddelku plastike je v sosednji sobi ležala gospa ki ji je v kuhinji razneslo plinsko jeklenko...njen mož je povedal policiji, da redno menja jeklenke sam a da ni vedel, da se vsakokrat mora zamenjati tudi dihtunga. Ja, dovolj je dvakrat pozabit.
V opisani zgodbi pa vidim neprevidnost najemodajalca...v Nemčiji, Švici in Avstriji moraš vse mogoče dokumente priložit ko skleneš najemno pogodbo...bi bilo zanimivo izvedeti, kaj vse ni imel izpolnjeno najemnik z najemodajalcem,ker dotična oseba je bila problematična na Pobrežju že iz drugih blokov, konfliktna in brez premoženja.
knesigail
# 09.11.2018 ob 22:01
kake strokovne službe za pregled napeljave?! namažeš z milnico tam kjer so spoji in ce se naredijo mehurčki menjaj, drugače ni panike...
Zatarra
# 09.11.2018 ob 17:24
@ 'Yeah sure': Žalostno ni to, kar si napisal, ampak ravno to, da je večina takšnih in podobnih primerov, čeprav gre pri marsikaterem za milejše oblike, vsaj zaenkrat (dokler se ne zgodi "prebojni" dogodek ...), torej (prepo-)znanih že mnogo prej, celo strokovno (t.j. zdravniško) prepoznanih, ne samo s strani policije in socialne službe! Problem je v osnovah za ustrezno obravnavo težavnih oseb in daleč preozki širini možnih metod, volje, sredstev (pa ne le denarnih!) in načinov, za njeno "regularno" izvedbo. Pravzaprav je to vprašanje za vse vestne, razumne, zlasti pa čustveno inteligentne ter še preostale razmišljujoče ljudi v tej državici. Ki pa jih zelo verjetno ni ostalo več prav veliko...
kiliboy
# 09.11.2018 ob 16:51
Ubogi revež. Že v preteklosti je opozarjal na težave, pa mu niso znali ali mogli pomagati. Sedaj je vse to za njim, res pa je, da je čisto po nepotrebnem povzročil še veliko škode in gorja drugim.
Volcano
# 09.11.2018 ob 15:11
Imel plin 15 let in nikoli ni bilo problemov. Sicer sem imel svojo jeklenko in sam vzdrževal napeljavo, kar je lahko bolje ali pa tudi ne, če ne veš, za kaj se gre.
To je bilo namerno dejanje in če bo preživel, ni več za prikazovanje v javnosti.
zigag
# 09.11.2018 ob 14:28
huh, sem se že spraševal ali je plin na štedilnik doma še varen. Imel sem pregled strokovnjaka pred mesecem dni in pravi da je ok, ampak da se lahko odločim za zamenjavo, če sam tako želim. Skratka da je varno, ampak da lahko vseeno zamenjam. Se mi je zdelo, da hoče samo zaslužiti če ni dejanskega vzroka in se za celotno zamenjavo nisem odločil.

Dal v pregled še eni službi za plin. Pravi da je ok. Ampak danes res ne moreš biti ziher. Vsak bi rad nekaj zaslužil.

In sedaj tole. Nisem mirno spal od trenutka ko sem izvedel da je šlo za eksplozijo štedilnika.

Ko berem, da gre za prerezano cev, sklepam, da ni šlo za slabo vzdrževane cevi, ampak namerno dejanje.

Kakorkoli. Pri teh rečeh je treba biti previden.

Kaj imate kaj ostali? Plin ali elektriko?
zigag
# 09.11.2018 ob 22:16
@knesigail,sem se ze spraseval ce se bo kdo na moje vprašanje odzval. Vwm za test z milnico. Zal ni enostavno ker smo v bloku in je napeljava skupna. Cevi si speljane za stedilnikom, vidi se sicer lahko ja ker tako pogledas lahko sam, a plin imam tako za ogrevanje stanovanja kot kuhanje. Tako da ni čisto simple test z milnico. Bom vseeno jutri probal ta test kjer se vidi cev.
Drncl
# 09.11.2018 ob 18:32
Podobno pred leti v Ljutomeru... https://p24.si/eksplozija-ljutomer
Nikec3
# 09.11.2018 ob 16:07
Ni psihopat, ravno nasprotno - najbrž trpi za hudo obliko depresije. Glede na vse povedano je žalostno, da se takih primerov ne prepozna prej in takim ljudem pomaga, preden naredijo nekaj hudega sebi in okolici.

Pri hudi depresiji tudi prepoznava in zdravljenje ni dovolj.
Klankon
# 11.11.2018 ob 13:10
@amigo Idi v Maribor pred blok in to povej stanovalcem, ki so ostali zaradi te budale čez noč brez stanovanja, potem pa pridi nazaj sem in še 1X napiši to, če boš še v stanju, ampak boš verjetno kar v UKC pristal. Prvo kot prvo pa si razčisti kaj je lažja poškodba.
aaa
# 12.11.2018 ob 07:27

amigo

Razumljivo je, da stanovalci zganjajo paniko, da bi dobili čim višjo odškodnino.


Od koga pa bi naj dobili odškodnino? Dvomim, da zavarovanje to krije. Tip pa verjetno tudi nima kaj dosti pod palcem.
kapljač
# 11.11.2018 ob 21:50
Kriva je zakonodaja, ki dopušča da neuravnovešeni , svoj nesmisel lahko izvedejo , v vsakem času, sploh ko se jim zahoče. Kot da nimamo oblasti, parlamenta , večine in kot da nimamo opozicije in kot da nimamo normalnih politikov , intelektualcev in razumnikov?
zigag
# 11.11.2018 ob 15:50
@x1ijn: najlepša ti hvala za tole. Vsaj eden, ki je razumel, da se hočem samo malo posvetovati kaj ostali uporabljate, mnenja slišati in tako dalje.
Hvala za posredovano izkusnjo. Ja, se strinjam, da upajmo, da se nikoli ne sreča noben s primerom, da bi kdo namerno sprustil plin. Tam nimaš kaj.

Hvala še enkrat. :)
Klankon
# 11.11.2018 ob 23:07
@amigo Kot sem rekel. idi v Maribor pred blok in reči to stanovalcem pa moli da bo še kaki policaj kje blizu v nasprotnem primeru pa upam da znaš hitro tečti. Stanovalci nerabijo zganjat nič "panike" in jim tudi nebi nič pomagalo ker niso oni tisti, ki ocenjujejo škodo. Kot drugo pa verjetno ne pričakuješ da bo televizija posnela in prikazala vse do potankosti za 5min prispevka? Kot tretjo pa koliko si star da take ven mečeš?
amigo
# 11.11.2018 ob 18:01
&Klankon
@amigo Idi v Maribor pred blok in to povej stanovalcem, ki so ostali zaradi te budale čez noč brez stanovanja, potem pa pridi nazaj sem in še 1X napiši to, če boš še v stanju, ampak boš verjetno kar v UKC pristal. Prvo kot prvo pa si razčisti kaj je lažja poškodba.

Komu naj zdaj verjamem. Center eksplozije je bil v prostoru, kjer je ta bedak prerezal cev. Ostal je živ, se pravi da pritisk ni bil smrtonosen. Na fasadi se vidi samo eno polomljeno okno, verjetno v stanovanju kjer je prišlo do eksplozije. Razumljivo je, da stanovalci zganjajo paniko, da bi dobili čim višjo odškodnino. To je normalno.
zigag
# 11.11.2018 ob 15:42
Ok folk umirite se. Nič nisem. In ne bom "zakuhal", kot nekdo kvasi zgoraj.

Previdnost ni odveč. Pa več glav več ve. Hvala za dobronamerna opozorila, ampak panike res ni treba. Včasih je super, da je človek previden, ampak eni razumejo to kot paniko očitno in je bolje biti po Slovenceljsko tiho inne povedat, kar imas na duši.

Dajmo raje drug drugega podpret, pa ne takoj obsojati. Bomo vsi lažje živeli.

Pa hvala in srečno.
amigo
# 11.11.2018 ob 08:21
Jaz takemu poročanju ne verjamem. Recimo nek otrok si je med reševanjem psa ogrebel roke, Pa se takoj šteje med lažje ranjene. Če je ta bolnik ostal živ, pomeni da eksplozija ni bila ne vem kako močna. Pol milijona škode, pokažejo pa par vrat, ki jih je eksplozija vrgla s tečajev.
Kazalo