Eskuterji. Foto: TIC Brda
Eskuterji. Foto: TIC Brda
Biška Butiehca. Foto: TIC Brda
Butiehca znotraj. Foto: TIC Brda
Eskuterji. Foto: TIC Brda

15 električnih skuterjev, trideset čelad, neslišno drsenje po briških vaseh v dvoje … Šest gostoljubnih domačij na slikovitih briških gričih, "briška kuh'na", "toč" s pršutom, "frtalja" s sivko, rebula …
Doživite Brda nekoliko drugače. In si izvirni spominek na zahodni rob Slovenije, kjer briška zemlja rodovitno valovi proti Furlaniji, izberite v »Butiehci« pod arkadami renesančnega dvorca Dobrovo.

Brici in Brike so znova presenetili. Potem ko so lansko poletje povabili na odkrivanje briških gričev z dvajsetimi električnimi kolesi, letos ponujajo še več vetra v laseh. No ja, več vetra v obraz - saj so lasje v varnem objemu čelade. Petnajst električnih skuterjev so kupili z evropskim denarjem prek programa Leader. Sami ali v dvoje torej "zajahajte" električni skuter - "briško e-vešpo" - in se odpeljite do šestih domačij, ki so vključene v "ekomobilne" počitnice. To so: Kmetija z nastanitvijo Breg pri Golem Brdu, Kmetija Šibav v Neblem, Domačija Kabaj Morel v Šlovrencu, Belica turizem v Medani, Češnjev gaj in Alma Vista, oba v Vipolžah.

Kako do eskuterja
Če si električno kolo v Brdih lahko izposodite kjer koli in kadar koli - vse informacije dobite v briškem turističnoinformacijskem centru -, pa do "eskuterja" pridete malce drugače … Ariana B. Suhadolnik, direktorica briškega Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport, je povedala: "Električnih skuterjev pet let ne smemo oddajati oziroma izposojati kjer koli, saj nas k temu zavezuje določba evropskega projekta, prek katerega smo jih kupili. Gostje jih lahko najamejo izključno na šestih kmetijah, ki so tudi partnerice v projektu ekomobilnega turizma. Te kmetije imajo na hiši izvesek z logotipom Ekopoint. Z eno prenočitvijo dobi gost skuter za štiri ure, če ostane na kmetiji dva dni, se lahko z njim vozi ves dan. Seveda brezplačno. Ves projekt pa je vreden skoraj 38 tisoč evrov, 85 odstotkov denarja smo dobili iz evropskih skladov. Po električnih kolesih in zdaj eskuterjih bomo turistom kmalu ponudili še električne avtomobile."

Ko je eskuter "lačen" …
Brici so električne skuterje obarvali zeleno in tako še posebej poudarili njihovo ekomobilno poslanstvo. Vsak ima trigigavatni motor, 48-voltno baterijo, z eno samo električno polnitvijo lahko prevozite 55 kilometrov, največja hitrost je 45 kilometrov na uro, motor napolnite za samo 45 centov. In polnite jih lahko na vsaki električni vtičnici. Res ekološko in varčno. Brici bodo v kratkem postavili tudi tri polnilnice za električne avtomobile.

Kulinarični krog šestih domačij
Briške domačije, ki ponujajo električne skuterje, so sklenjene tudi v kulinarični krog. Na promocijski vožnji z briškimi "evešpami" so poskrbeli za pravo razvajanje "brbončic". Na skrajnem robu briškega gričevja v vasici Breg sestri Mirela in Adrijana Peresin ponujata "dišečo" kuhinjo: "Letošnjo pomlad smo trte v enem od naših strmih vinogradov zamenjali s sedemsto sadikami sivke. Po prvi žetvi smo jo že vkomponirali v briško-furlanske jedi. Tako frtaljo oplemenitimo z dišečimi cvetovi sivke in listi osvežilne mete, rezance polijemo z omako iz bučk, mandljev in sivkinih cvetov, piščančje meso popečemo v sivkini omaki, osvežitev sta sladoled in ledena rezina s sivko." V Neblem na Kmetiji Šibav, kjer so izjemno ponosni na "najstarejšo briko" - na avtohtono rebulo -, so postregli z značilno briško mineštro. V Šlovrencu na domačiji Kabaj Morelo dobi briška kuhinja še malce francoskega pridiha, saj gospodar prihaja iz Francije. Tokrat so skuhali grahovo strjenko z radičem in parmezanom. Sebastjan Mavrič s turistične kmetije Belica v Medani je goste razvajal z zeliščno frtaljo in belo polento, na ognjišču več kot eno uro kuhano iz belega koruznega zdroba. Za rahle sadne sladice pa so poskrbeli v Vipolžah na domačijah Češnjev gaj in Alma Vista, kjer ponujajo tudi osvežitev in razvajanje v bazenih.

Grajska "briška butiehca"
Brici so predstavili še eno turistično pridobitev – prav posebno "butiehco". Do zdaj Brda niso imela trgovine z značilnimi briškimi spominki, po katerih so gostje pogosto spraševali. Odslej pa spomin na briška doživetja lahko opredmetite v "briški Butiehci", ki so jo odprli pod arkadami na dvorišču gradu Dobrovo. "Naši gostje, turisti in drugi obiskovalci bodo odslej lahko na enem mestu kupili ali zgolj spoznali bogato paleto proizvodov, ki so jih pridelale, izdelale ali oblikovale roke briških kmetov, obrtnikov in umetnikov. To so izdelki, ki odsevajo dušo naše deželice in nosijo srce briškega človeka. Povabilu Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda se je odzvalo 17 ponudnikov, ki so prispevali več kot sto različnih prodajnih izdelkov. Tako v "butiehci" lahko izbirate med izdelki iz keramike, izvirnim ročno izdelanim nakitom, mozaiki, pa briškim medom, oljčnim oljem, domačimi marmeladami in žganjicami, mili s sivko in zelišči in še mnogim več," je ob odprtju trgovinice povedala Mojca Bensa, briška strokovna sodelavka za turizem.

Mojca Dumančič, TV Slovenija
Foto: TIC Brda