Slovenski tanki na vadbišču Poček. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Slovenski tanki na vadbišču Poček. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Nesoglasja med Občino Postojna in ministrstvom za obrambo (MORS) glede vojaškega vadbišča Poček so stara toliko kot naša država. Velika večina občanov se je že pred več kot dvema desetletjema na referendumu odločila, da zahteva zaprtje vojaškega poligona. Tega obrambno ministrstvo ne bo storilo, saj je to njihovo edino vadbišče v državi.

Kot kaže, pa je zdajšnje vodstvo občine nekoliko strpnejše do vojaškega poligona. V bolj spravnih tonih govori tudi obrambna ministrica Andreja Katič, ki se je dopoldne sestala z vodstvom občine in obiskala vojašnico v mestu. Postojnčanom se je celo opravičila, česar ljudje tukaj doslej še niso doživeli. Prvič so Postojnčani dočakali, da se jim je nekdo z vojaškega vrha opravičil za kaljenje nočnega miru, ker so se jim lani zaradi streljanja s težko artilerijo tudi ponoči tresle šipe in je bobnelo po vaseh.

"Opravičiti se moram vsemu lokalnemu prebivalstvu. Nismo izpolnili obljube, ki smo jo dali: da po 21. uri na Počku ne bo več streljanja s težko oborožitvijo," je izjavila ministrica. Hkrati je že napovedala, da bodo tudi letos prelomili dano obljubo. Ponoči bo spet bobnelo marca.

Vplivi na okolje
Ministrstvo je občini posredovalo poročilo o vplivih vojaških vaj na Počku. Po besedah Katičeve se je izkazalo, da je del zemljišča v okolici Bilj na Počku ekološko degradiran s svincem zaradi večletnega delovanja JLA-ja in da so območje zaradi tega že pogozdili. Za preučevanje vplivov vojaškega poligona na okolje je MORS v preteklih letih porabil že 700.000 evrov, v prihodnjih štirih letih bodo za spremljanje okolja porabili še 200 tisoč evrov, je napovedala.

Občina želi odškodnino
Stališča in zahteve Občine Postojna ostajajo ista, preprosta in zelo jasna. Hočejo mir in odškodnino, ker morajo živeti ob vojaškem vadbišču. "Spoštujemo odločitev naših občanov, ki so se na referendumu pred dvema desetletjema v veliki večini izrekli proti vojaškemu poligonu," je dejal župan Igor Marentič. "Zagovarjamo najprej zmanjšanje vojaških aktivnosti, doseči želimo tudi primerno odškodnino. V preteklosti je že bil podpisan dogovor o odškodnini, v višini 1,3 milijona evrov." Katičeva je na to odgovorila, da tudi če bi želeli, ne morejo, ker nimajo denarja za ta namen.

Še vedno niso našli dogovora glede glavnih spornih vprašanj o Počku. Občina od MORS-a zahteva plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za Poček in nasprotuje državnemu zazidalnemu prostoru za ureditev poligona.





Strasti glede Počka so se malce umirile
Strasti glede Počka so se malce umirile